Socijalna zaštita Vesti

II ciklus radionica Društvene laboratorije u Srbiji

U sklopu projekta #DCareLabs, koji se sprovodi u 10 država u okviru Interreg Dunavskog transnacionalnog programa, koji podržava razvoj usluga socijalne zaštite i socijalno preduzetništvo, u Srbiji, organizaciji Mreže organizacija za decu Srbije – MODS,  održane su prve radionice u sklopu II ciklusa radionica Društvene laboratorije.

U prvom ciklusu 10 inovacionih timova je radilo na razvoju prototipa proizvoda/usluge kroz primenu inovacione metode design thinking.

U drugom ciklusu inovacioni timovi će za svoje inovativne ideje dobiti podršku za razvijanje poslovnog modela, povezivanje sa investitorima za socijalne inovacije, predstavljanje proizvoda na posebnom događaju kao i kontinuiranu mentorsku podršku. 

U sklopu prve radionice II ciklusa učesnici su bili u prilici da se upoznaju sa izradom poslovnog modela, o tome kako poslovati, kome nuditi uslugu, na koji način i zašto.

Da bi se utvrdilo da li oko te neke inovativne ideje može da razvije uspešna usluga, učesnici su bili u prilici da jasno definišu koji problem rešavaju i kako, koja je vrednosti njihove usluge i šta je to što tu uslugu odvaja od ostalih, koja je ciljna grupa i koji kanali se koriste za dolaženje do ciljne grupe, šta su prednosti u odnosu na konkurenciju, kako se meri uspešnost, struktura troškova poslovanja i struktura prihoda.

Na radionici održanoj 12. aprila 2022. godine, učesnici su bili u prilici da saznaju nešto više o socijalnim inovacijama, socijalnim investitorima, kako funkcionišu i kako se mogu razvijati, odnosno kako mogu pomoći u rešavanju društvenih problema. Takođe, učesnici su dobili uvid o metodama povezivanja sa investitorima za socijalne inovacije, ali i o razvoju poslovnog modela.

Na radionicama, 18. i 19. maja 2022. godine učesnici su sticali znanja o Go-To-Market strategiji koja podrazumeva plan u okviru kojeg se definišu idealni ‘kupci’, metode komunikacije i pozicioniranje proizvoda za lansiranje na tržište. Takođe, učesnici su stekli uvid u korake za izgradnju strategije izlaska na tržište: Definisanje ICP-a (profil idealnog kupca/korisnika); Istraživanje konkurenata; Razvoj metoda oglašavanja i komunikacije; Postavljanje ciljeva; Odabir taktike; Povratne informacije. Znanje o Go-To-Market strategiji učesnicima je prenela  Milica Stojković iz kompanije Clarivate.

Na radioniama učestvuju: Savez MNRO Srbije,  Udruženje „Na pola puta“Centar za socijalno preventivne aktivnosti GRiG , Udruženje građana „Breza“, Apatin, Centar za pružanje usluga socijalne zaštite grada Kikinde – Centar Socijalne Zastite Kikinda.

Veliku podršku nam i u ovom ciklusu pružaju Milica Stojković i Marko Damjanović iz kompanije Clarivate.

Na radionicama Društvene laboratorije tražimo rešenja za izazove sa kojima se suočavaju deca i mladi sa svojim porodicama u Srbiji a koja im mogu omogućiti kvalitetniji život u porodici i zajednici.

„Inovacije nastaju onda kada postojeće politike, prakse i strukture ne odgovaraju na potrebe građana na pravi način.“