RAZLIČAK

Različak je lutka koja mnogo govori, a bez ijedne reči.

Različak je lutka, maskota Mreže organizacija za decu Srbije, koja je uvek tu da nam poruči da svako dete ima pravo na kvalitetan život, ali i da nas podseti da postoje deca koja nemaju jednake uslove za odrastanje kao ostali njihovi vršnjaci.

Razlicak1

Sva deca su različita, posebna, drugačija i vredna, a u isto vreme ranjiva, osetljiva i potrebna im je naša pažnja, briga i podrška… Naš junak zapravo nosi poruku da različitosti među decom nisu nešto loše i čudno, već da su one dragocene, i kvalitet koji spaja decu.

Zašto smo pozvali Različka da nam pomogne ?

Različak sa sobom nosi vrlo posebnu priču i on je tu kako bi preneo poruku o jedinstvenosti svakog deteta, ali i da nas uvek podseti da smo kao odrasli odgovorni da im omogućimo uslove za razvoj i kvalitetan život.

Razlicak2

Različak je tekstilna lutka veličine 35cm. Telo lutke je uvek zelene boje, a kosa ljubičasto-plava jer je lutka-dete zamišljena kao cvet. Odeća je uvek različita, dok je s prednje strane uvek vidljivo maleno srce crvene boje. Na poleđini glave je džep u koji može da se stavi ruka kada se priča priča detetu ili je dete može koristiti da samo ispriča priču na taj način. Uz lutku ide i kartica od recikliranog papira na kojoj je kratka poruka o Različku.

Kako je nastao Različak?

Organizovali smo javni konkurs i pozvali kreativne, mlade ljude iz cele Srbije da nam daju predlog za lutku koja će nam pomoći u našoj borbi za bolji i kvalitetniji život svakog deteta, ali i da bude igračka za decu. Ponosni smo što je na Konkursu za izbor maskote, koji je podržao naš prvi član Kluba prijatelja AksaKids Mega Store, učestvovalo mnogo mladih dizajnera iz cele Srbije.

Razlicak3

Inspiracija leži u samom cvetu istog imena koji je, kao i deca, ranjiv, lep, uporan i izdržljiv. Ideju za Različka nam je poslala Tijana Petrović iz Beograda, iz KobaYagi Toys-a.

Različak podržava zdravu životnu sredinu i pomaže ugroženim grupama

Lutka je ekološki i društveno odgovoran proizvod jer se proizvodiod recikliranog tekstila (zbog čega i svaka lutka ima različitu odeću). Tekstil čini 6 odsto ukupnog otpada u Srbiji koji se ne reciklira, ali smo odlučili da to, zajedno sa našim prijateljima iz članice MODS-a, Koba Yagi toys, promenimo i učinimo da taj broj bude još manji.

Razlicak4

Takođe, lutke izrađuju žene, samohrane majke i one koje pripadaju teže zapošljivim grupama. Mi smo ih sve povezali jer smatramo da deca i njihova igra upravo i jesu pokretači promena i naša budućnost.

Kako da pomognete MODS-u i dobijete Različka?

Napravi pozitivnu promenu i postani član porodice Mreže organizacija za decu Srbije, koja se redovno zalaže za dobrobit dece u Srbiji! Doniraj i ti.
Doniranjem Mreži organizacija za decu Srbije pomažete ostvarenju programskih ciljeva i rad MODS-a, mreže od preko 95 organizacija članica koje se bave poboljšanjem kvaliteta života dece u Srbiji, a našu maskotu Različka možete pronaći i na „webshop-u“ KobaYagi toys.