Različak Različak Vesti

Kako deca vide igru: Različak, novi strip junak, doneo nagrade najmlađima

Mreža organizacija za decu Srbije, zajedno sa svojim organizacijama članicama, želi da svojim radom doprinese da detinjstvo svakokg deteta bude srećno i bezbrižno. Ovog puta smo se odlučili da pokrenemo inicijativu i pozovemo one najmlađe da nam kroz crteže otkriju svoju maštu, pokažu zašto i kako vole da se igraju, ali i da pokažemo da je to pravo sve dece i da sva deca, nažalost, ne mogu da to pravo ostvare. MODS i Različak su ih za taj trud i nagradili.

Krajem juna raspisali smo konkurs za decu uzrasta od 5 do 10 godina i pozvali ih da osmisle svoju priču i nacrtaju strip koji ima Različka za glavnog junaka, ali da njihovo drugarstvo bude prikazano kroz jedno od najvažnijih dečijih prava – pravo na igru.

Dodela nagrada Različak

Dobili smo brojne radove u kojima smo mogli da vidimo da deca vide igru kao nešto što briše razlike i spaja decu. Tako je Različak igrao fudbal sa decom koja navijaju za Zvezdu i Partizan, a igrao se i sa dečakom u invalidskim kolicima. Različak je bio tu i za one koji nemaju brata ili sestru, ali se igrao i jure sa celom družinom…

Ko su pobednici/e i gde su otišle nagrade

Od brojnih radova i strip priča koje su stigle, odabrali smo 10 pobednika i pobednica koji su dobili nagrade od naših partnera iz “Kluba prijatelja” – Pertini toys, Cineplexx bioskopi i Bambi, i organizacije koja je dizajnirala Različka – KobaYagi toys.

Tara Boljević (8), iz Beograda, osvojila je Cineplexx karte za bioskop i Bambi slatki paket;

Tara Boljević Različak

Nina Živković (5), iz Zaječara dobila je edukativnu KobaYagi radionicu – Praistorijska avantura;

nina

Jani Trajković (5), takođe iz Zaječara, pripala je KobaYagi Mis. Mjau;

jana

Nevena Dinov (8), iz Vranja osvojila je Bambi slatki paket;

Nevena Dimov

Isti Bambi paket stigao je i za Doroteu Majkić (8) iz Novog Sada;

20907332_10214242672288691_1205631159_o

20945591_10214242671848680_659996239_o

U Zrenjanin su otišle dve KobaYagi nagrade:

Maksima Vasiljevića (7) sačekao je KobaYagi “Rastimetar T-Rex”, dok je…

20170719_213729-01

Vanja Aćim (7) dobio KobaYagi ranac “Ja imam ideju”;

Vanja Aćim, Različak

Elena Panić (5) iz Beograda je, kao i Tara, osvojila Cineplexx karte i Bambi paket,

Elena i Razlicak

Još dve nagrade otišle u Zaječar:

Lav Nikolaj Vitomirović(7) osvojio je KobaYagi Ranac “Ja imam ideju”; dok je…

Različak, Lav

Različak Lav

Različak Lav

Različak, Montesori ZaječarSpecijalna Pertini nagrada dodeljena celom timu od desetoro dece iz Dečijeg centra koja su zajedno, u okviru radionica, napravila strip priču iz 12 delova.

MODS izražava veliku zahvalnost svim roditeljima koji su pričali sa svojom decom i pokazali im koliko je važno da svoju maštu stave na papir, ali i ogromno zadovoljstvo što smo imali priliku da uživamo u svim dečijim radovima i maštarijama, a kasnije se i upoznamo sa svim kreatorima i kreatorkama ovih divnih crteža i strip priča.

Zašto Različak, zašto strip i zašto svi?

Naš junak zapravo nosi poruku da različitosti među decom nisu nešto loše i čudno, već da su one dragocene, i kvalitet koji spaja decu. 

Ovim konkursom smo dali priliku svakom detetu da iskaže svoje viđenje šta za njega predstavlja igra, da uvek napomenemo da svako dete ima pravo na igru, ali i da podsetimo da postoje druga deca koja nemaju prilike, jer im je ona usled različitih životnih okolnosti sa kojima se suočavaju, uskraćena.

Sve fotografije sa dodele nagrada možete pogledati OVDE.