Vesti

Program ekonomskih reformi ERP

U skladu sa Strategijom EU o proširenju, sve države kandidati za članstvo u EU pripremaju Program ekonomskih reformi (Economic Reform Programme – ERP).

Program ekonomskih reformi – ERP je najvažniji strateški dokument Republike Srbije u ekonomskom dijalogu sa Evropskom komisijom i državama članicama Evropske unije. Ovaj program ima za cilj unapređenje ekonomskog upravljаnjа u procesu pristupanja EU kako bi se do ulaska u EU smanjio jaz između privrede države kandidata i privrede EU.

Program sadrži srednjoročni okvir makroekonomske i fiskalne politike kao i detaljan prikaz strukturnih reformi koje treba da doprinesu povećanju konkurentnosti nacionalne ekonomije, stvaranju privrednog rasta i razvoja, kreiranju novih radnih mesta i uslova za bolji život građana i građanki Republike Srbije.

ERP je jedan od ključnih dokumenata u procesu evropskih integracija Srbije i donosi se svake godine sa projekcijama za naredne tri godine. Značaj dokumenta ERP se ogleda u tome što proces njegove izrade podrazumeva intenzivnu saradnju velikog broja institucija u Republici Srbiji. U izradi dokumenta aktivno učestvuju resorna ministarstva i institucije okupljene u Radnoj grupi za izradu i praćenje sprovođenja ERP-a.

Ciklus izrade Programa ekonomskih reformi počinje u junu svake godine kada Evropska komisija daje smernice kandidatima za članstvo, a završava se u januaru naredne godine kada se dokument usvaja u Vladi i šalje Evropskoj komisiji.

Vlada Republike Srbije je usvojila u januaru 2022. godine Program ekonomskih reformi 2022-2024. i dokument je poslat na razmatranje Evropskoj komisiji 30. januara 2022. godine.

Mreža organizacija za decu Srbije je pripremila preporuke i komentare na Program ekonomskih reformi 20222024 koje možete pogledati na sledećem linku.

Više informacija o Programu ekonomskih reformi potražite na stranici Ministarstva finansija RS.