Obrazovanje Saopštenja

Međunarodni dan deteta – MODS za kvalitetno obrazovanje za svako dete

Povodom Međunarodnog dana deteta, koji se obeležava 1. juna, Mreža organizacija za decu Srbije – MODS podseća da pravo na obrazovanje predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava koje ima veliki značaj za ostvarivanje i svih drugih prava. Pristup kvalitetnom obrazovanju treba da bude omogućen svakom detetu pod jednakim uslovima, u skladu sa njenim ili njegovim mogućnostima i sposobnostima. MODS zato smatra da je obrazovanje kvalitetno onda kada je inkluzivno i kada je usmereno na svako dete i njegovu dobrobit.

MODS poziva Vladu Republike Srbije da, prilikom predstojećeg donošenja Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV) i drugih zakona i podzakonskih akata iz oblasti obrazovanja, posebna pažnja bude posvećena unapređenju inkluzivnog obrazovanja.

The-Benefits-of-Art-for-Students-with-Special-Needs

Razvoj obrazovnog sistema na inkluzivnim principima podrazumeva otklanjanje prepreka i prilagođavanje školske sredine, kao i obezbeđivanje dodatne podrške, sa ciljem da se svakom detetu omogući da se oseća prihvaćeno u školi i među svojim vršnjacima i ostvari svoj puni potencijal.

Inkluzivno obrazovanje predstavlja pokazatelj demokratičnosti i solidarnosti jednog društva. Stvaranje inkluzivnog društva odvija se i u školskim klupama. U skladu sa tim, MODS smatra da je najavljeno donošenje seta obrazovnih propisa prilika da se unapredi inkluzivnost obrazovnog sistema, kao i društva u celini.

Stav MODS o inkluzivnom obrazovanju možete pogledati OVDE.
Pogled Saveta dece MODS o inkluzivnom obrazovanju možete pogledati OVDE.