Obrazovanje Saopštenja

Saopštenje ZOSOV – Inkluzivno obrazovanje

Mreža organizacija za decu Srbije – MODS smatra izuzetno važnim proces koji je započet sprovođenjem Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja (ZOSOV) koji treba da obezbedi da obrazovanje u Srbiji bude inkluzivno – obrazovanje u školi koja će biti prilagođena učenicima kako bi dostigli svoj optimalni razvoj bez obzira na lična svojstva.

Članice MODS, koje kao svoj cilj imaju povećanje socijalne uključenosti dece, pokazuju veliki interes za obrazovni sistem jer je dostupnost kvalitetnom obrazovanju ključna za socijalnu inkluziju – da sva deca ostvare svoje pravo na život u porodici i svom neposrednom okruženju, lokalnoj zajednici.

Zato podržavamo naše članice koje su izrazile zabrinutost i nedavno objavile saopštenje[1]  za javnost, reagujući na napise u medijima u kojima ima naznaka da se pripremaju izmene Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja i bojazan da bi promene mogle da utiču na dalji razvoj inkluzivnog obrazovanja.

‚‚Kvalitetno obrazovanje za sve“

MODS u saradnji sa svojim članicama aktivno prati sprovođenje Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, posebno deo koji se odnosi na praćenje obrazovanja po inkluzivnim principima. Imajući u vidu da se inkluzivno obrazovanje sistemski sprovodi od 2009. godine, još uvek je rano govoriti o efektima inkluzivnog obrazovanja u celini obrazovnog i vaspitnog sistema. U ovom periodu preduzeti su značajni koraci na unapređivanju pravednosti, dostupnosti i kvaliteta obrazovnog i vaspitnog sistema. Inkluzivno obrazovanje je stalni proces omogućavanja što većeg uključivanja sve dece u vaspitni i obrazovni sistem koji uvek teži svom cilju ,,kvalitetno obrazovanje za sve“.

Evidentno je da je inkluzivno obrazovanje uticalo i na podizanje kvaliteta obrazovanja u celini jer je podstaklo zaposlene u obrazovnim i vaspitnim ustanovama da unapređuju svoj rad, primenjuju nove metode i kombinuju različita nastavna i didaktička sredstva, podižući svoje kompetencije i kvalitet svog rada.

U isto vreme možemo reći da postoji prostor za unapređenje procesa primene zakona i podrške na lokalnom nivou, unapređenje rada Interresornih komisija koje određuju vrstu podrške koja je potrebna za kvalitetno uključivanje dece u obrazovni sistem.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja do sada je u više navrata slalo jasne poruke i garancije da će se i dalje nastaviti sa razvojem inkluzivnog obrazovanja. Uspesi i uloženi napori prepoznati su i u međunarodnoj zajednici, te je Ministar predstavio dosadašnje rezultate na redovnom zasedanju Izvršnog odbora UNICEF-a u Njujorku, kao i na poziv regionalnog centra UNICEF-a u Ženevi.

Stoga, apelujemo da Srbija ostane na putu izgrađivanja pravednijeg društva za sve svoje građanke i građane, a prvi korak njihovog ravnopravnog uključivanja u život zajednice je ostvarivanje prava na obrazovanje bez diskriminacije.

Saopštenje možete preuzeti OVDE.