Vesti

Zaštita dece od nasilja kroz međusektorsku saradnju – konferencija u Požarevcu

Naša članica „Prijatelji dece opštine Požarevac“ realizovali su konferenciju na temu “Zaštita dece od nasilja kroz međusektorsku saradnju”. Konferenciji su prisustvovali predstavnici vaspitno-obrazovnih institucija grada, učeničkih parlamenata, roditelji dece i svih sektora koji se bave zaštitom dece od diskrimacije, a sve ukupno je bilo preko 100 učesnika.

Posle kratkih uvodnih reči i izraženih dobrodošlica učesnicima, organizatori konferencije su najavili značaj teme o kojoj će se vršiti razmena i doprineti poboljšanju teksta nacrta lokalnog protokola. Konferencija, Prijatelji dece opšine Požarevac O obavezi zaštite dece od nasilja govorila je Biljana Lajović ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehonološkog razvoja, a o digitalnom nasilju Ana Mirković.

Posle ukazivanja na rezultate istraživanja o posledicama nasilja po dečiji razvoj od Dragane Petrović, predsednik MODS-a, Saša Stefanović govorio je o značaju i potrebi međusektorske saradnje na zaštiti dece od nasilja. Učesnici su na kraju konferencije upoznati sa nacrtom i ličnim učestvovanjem kroz ramenu na radionicama doprinosili kreiranju lokalnog protokola međusektorske saradnje.

Đorđević: „Ako ćutimo o nasilju, onda tu nema dobrih rezultata“

Organizacija „Prijatelji dece opštine Požarevac“, zajedno s Požarevačkom gimnazijom, osnovnim školama „Sveti Sava“ i „Vuk Karadžić“ organizovala je stručni skup „Zaštita dece od nasilja kroz međusektorsku saradnju“

Predsednik ove organizacije, Radiša Đorđević, podsetio je na prisutnost nasilja nad decom, koje ima velike  posledice kako za dete, tako i za roditelje i društvenu  sredinu.

Konferencija, Prijatelji dece opšine Požarevac

„Ono što se u praksi susrećemo to je da kada dođe do nasilja, ne znamo kome da se obratimo. Međusektorska saradnja je takva da nije dovoljno efikasna za razvojne probleme. Ono što je važno je da ako hoćemo da ćutimo o nasilju, da imamo tišinu, onda to nema dobre rezultate nego, nažalost, još gore“, rekao je Đorđević.

On je istakao da je veoma značajna multisektorska saradnja, te je cilj da se okupe svi stručnjaci iz oblasti koji se bave zaštitom dece od nasilja. Đorđević kaže da očekuje dobre rezultate.

Veliki broj dece, ipak, preživi neki oblik nasilja, kako porodično, tako i vršnjačko i digitalno

Svetlana Spasić, pedagog osnoveškole „Sveti Sava“ Požarevac, rekla je da UNICEF-ova istraživanja pokazuju da skoro polovina, odnosno 45% dece doživi neki oblik nasilja.

„Ono što zabrinjava je da su se deca, u istom procentu, izjašnjavala da su zlostavljani u porodici, tako da se obrasci iz porodice gotovo preslikavaju na vršnjačko nasilje i deluju jedni na druge. Samo ako formiramo okruženje u kome neće biti nasilja, ako svi radimo na tome, možemo očekivati neke pomake“, rekla je Spasić.

Konferencija, Prijatelji dece opšine Požarevac

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prepoznalo je nasilje kao jedno od prioritetnih oblasti, a Biljana Lajović, specijalista školske psihologije iz Ministarstva govorila je o zaštititi dece od nasilja u školama, o izazovima i mogućnostima.

U prethodne dve godine čak 37 tinejdžera nije psihički izdržalo zlostavljanje na internetu 

„Država može da radi šta hoće, da propiše kakve god hoće zakone, podzakonske akte, da donese inicijative, ali ako to ne bude zaživelo tu gde su deca i odrasli, gde su nastavnici i roditelji, onda je to samo jedan običan dokument, koji u stvari ne znači ništa“, rekla je Lajović i istakla važnost saradnje svih institucija.

Na skupu je, između ostalih, govorila Ana Mirković, master psihologije koja je navela da je digitalno nasilje jedno od najzastupljenijih oblika vršnjačkog nasilja. Podsetivši da još uvek nije definisan zakon koji bi adekvatno tretirao zločin, odnosno nasilje na internetu, a preko 92 % nasilja na internetu je vršnjačko nasilje.

*** Telesno kažnjavanje dece i njihova zaštita – stanje u Srbiji

Prošle godine se ubilo 16 tinejdžera, a pretprošle 21 (!) samo zato što su bili zlostavljani na internetu“, rekla je Mirković i istakla da se digitalno nasilje dešava uvek i da je „zlostavljač u mobilnom telefonu, kompjuteru, što znači da je u džepu, u rancu ispod jastuka“.

Organizacija Prijatelji dece opštine Požarevac je od prošle godine deo Mreže organizacije za decu Srbije, te je Požarevac jedan od 20 gradova koji učestvuje u stvaranju osnovnog protokola za sprečavanje nasilja nad decom i radi na pojedinačnom protokolu za lokalnu sredinu.

Skupu su prisustvovali predstavnici svih oblasti koje se bave zaštitom nasilja nad decom iz obrazovnog sistema, zdravstva, tužilaštva i policije dok niko iz gradske uprave grada Požarevca, potpisnika protokola, nije prisustvovao sastanku.