Članice MODS-a Vesti

Zlatiborski krug – Obuka za zaposlene u oblasti socijalne zaštite u Čajetini

Obuka za zaposlene u oblasti socijalne zaštite u Čajetini u projektu „Partnerstvo u zajednici – rešenje krize“

U ponedeljak, 30. januara, u gradskoj biblioteci u Čajetini je održana obuka ,,Inkluzija i pružanje podrške osobama sa smetnjama u razvolu (deci i mladima) za vreme pandemija i drugih kriznih situacija“  za zaposlene u oblasti socijalne zaštite, kao deo projekta „Partnerstvo u zajednici – rešenje krize“, koji realizuje udruženje Zlatiborski krug u saradnji sa Opštinom Čajetina.

Poučeni iskustvom iz perioda pandemije izazvane virusom COVID 19, kada je osobama sa smetnjama u razvoju bila potrebna dodatna podrška, članovi udruženja Zlatiborski krug su osmislili projekat čijom realizacijom se unapređuju usluge socijalne zaštite kako bi se pronašao adekvatan odgovor za pomoć i podršku deci sa smetnjama u razvoju u vreme vanrednih situacija.

Kako kaže Zorica Milosavljević, koordinatorka projekta, predviđene su obuke za zaposlene u oblasti obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, lokalne uprave, kao i za roditelje i staratelje dece sa smetnjama u razvoju. Već je realizovana obuka za predstavnike lokalne samouprave i svih relevantnih lokalnih institucija i organizacija, a ova, druga po redu obuka je namenjena stručnim radnicima u Centru za socijalni rad, Ličnim pratiocimadece sa smetnjama u razvoju u obrazovnim institucijama i pružaocima usluga socijalne zaštite u Čajetini.

Voditeljka obuke Ivana Koprivica je autorka i realizatorka akreditovanih obuka u oblasti socijalne zaštite, a ovaj seminar je osmišljen tako da se u potpunosti uklapa u ciljeve projekta. Prema njenim rečima, učesnici su bili veoma aktivni, zainteresovani i tokom rada su podelili svoja iskustva iz perioda pandemije, pa zajednički pokušali da dodju do rešenja kojima bi se prevazišli problemi koje su u tom kriznom periodu prepoznali.

U nastavku projekta je predviđena izrada Protokola o pružanju podrške osobama sa smetnjama u razvoju u opštini Čajetina u periodima pojačanih i specifičnih potreba kao što je pandemija ili neka druga vanredna situacija. Neki od učesnika upravo realizovane obuke će imati ulogu u procesu izrade Protokola zajedno sa predstavnicima svih relevantnih lokalnih organizacija i institucija, kako bi se obezbedio sistematski, integrisan prilaz pružanju pomoći deci sa smetnjama u razvoju u Čajetini u periodu kriza i vanrednih situacija.

Projekat „Partnerstvo u zajednici – rešenje krize“ traje godinu dana, a realizuje se uz podršku  Evropske unije i Vlade Republike Srbije kroz program EU PRO Plus.

Saopštenje u celosti možete preuzeti na sledećem linku.