Vesti

U Zaječaru otvoren drugi međunarodni inkluzivni festival “ ART ZONA ZA SVE ”

U Zaječaru je 11. septembra otvoren drugi po redu Međunarodni inkluzivni festival „ Art zona za sve “. Organizator festivala je naša članica Dečiji centar, a direktor MODS-a, Saša Stefanović je svojim pozdravnim govorom otvorio ovaj festival.

Događaj okuplja decu i mlade iz 14 gradova iz zemlje i inostranstva i ima za cilj da kroz kulturno – zabavne i umetničko – stvaralačke aktivnosti omogući deci, bez obzira na različitosti, da pokažu svoje talente, veštine i umeća.

Art Zona 2017, Zaječar

Dečiji centar ovim festivalom, pre svega, želi da promoviše jedan od načina stvaranja inkluzivne atmosfere i učestvuje u stvaranju inkluzivne kulturne politike naše zajednice. Brojne inkluzivne radionice, koncerti, filmovi, balet, predstave, tribine i ostali nastupi odlikovaće ovogodišnji inkluzivni zaječarski festival.

Art Zona 2017, Zaječar

Zašto je ART ZONA… za sve?
21557904_1898303903821277_1843330722985940544_n

Art zona 2017, Zaječar

„Koliko god sve ovo bilo teško da se organizuje ja znam da ima smisla jer ima onih ljudi koji se bore za istu stvar a to je kvalitetan život naše dece, sve dece podjednako. Svako dete ima pravo i na obrazovanje, i na kulturu, sport, na slobodno vreme da ga provede bas onako kako on želi ali kvalitetno. Iz tog razloga je ovaj festival i napravljen. Festival „Art zona za sve“ bukvalno znači to„, istakla je  Selena Ristić Vitomirović, direktorka Dečijeg centra Zaječar, i dodala:

Art Zona 2017, Zaječar

„Ovde su deca sa smetnjama u razvoju, sa invaliditetom, deca i mladi iz opšte populacije. I ovih dana će festival biti veoma posećen. Imamo deset predstava, film, koncerte… Ne dolaze nam gosti samo iz Srbije, već iz Bosne, Makedonije, Bugarske i sa Kosova i Metohije, ovog puta ne samo iz Gračanice, već i iz Lipljana. Bugari će nam biti svakog dana gosti i jako mi je drago zbog toga jer im se festival veoma dopao i pozvali su me da tako nešto uradim i u Bugarskoj. Drago mi je što se sve ovo što zaječarski Dečiji centar radi prepoznaje i u mnogim drugim gradovima van naše zemlje“, zaključila je Selena.

Art Zona 2017, Zaječar

Festival će trajati do 15. septembra, ulaz je slobodan. Građani Zaječara i okoline, kao i gosti će imati priliku da gledaju u uživaju u raznovrsnim aktivnostima koje su im priredili deca i mladi iz zemlje i regiona.