Vesti

U Vrdniku obeležen Međunarodni dan porodice – „POVEDI svoju PORODICU“

Upoznavanje, prihvatanje i uvažavanje različitosti kod dece, najbolje se postiže kroz igrovne i igrolike aktivnosti i druženje sa vršnjacima, zbog toga je, iako je Međunarodni dan porodice tek 15. maja, 11 dana ranije u objektu „Vila“, u Vrdniku, realizovan događaj „POVEDI svoju PORODICU“.

DSC_0329

Događajem se proslavljao Međunarodni dan porodice, a realizovao ga je Centar za rad sa decom, mladima i porodicom „Vrdničak“, u saradnji sa Dečijom ustanovom „Dečija radost“ Irig, Centrom za razvoj potencijala dece i mladih „Play“ Novi Sad, a uz podršku Mreže organizacija za decu Srbije (MODS).

DSC_0414

Roditelji i deca su, učestvujući u ponuđenima aktivnostima – crtanje, gluma, ples, pevanje… crtali svoju porodicu, pevali svoju omiljenu pesmu, igrali svoj omiljeni ples i glumili kako se vole i brinu jedni od drugima. Na događaju je bilo različitih porodica po strukturu – jednoroditeljskih, višegeneracijskih, višečlanih i dr., čime je pružena prilika međusobnog upoznavanja porodica i stvaranja osećaja prihvatanja i uvažavanja različitosti u zajednici, koja se prepoznaje kao snaga porodice.

Međunarodni dan porodice je zaista bio samo o porodici, deci i učenju kroz igranje – pogledajte fotografije

Potrebe roditelja su jednake kod svih porodica: da budu podržani, prihvaćeni, afirmisani u zajednici jer to obezbeđuje i socijalnu uključenost dece. Na događaju roditelji su imali priliku da psihologe i pedagoge Centra „Vrdničak“ i Play centra da pitaju o dilemama roditeljstva i da se edukuju o odgovornom roditeljstvu.

DSC_0405

Porodice, iako različite po strukturi, imaju sličnosti po kapacitetima za brigu, ljubav, vezanost… Upravo su to snage porodice, koje je javni događaj pod nazivom „POVEDI svoju PORODICU“ pokazao svakom detetu i roditelju i celoj zajednici.