Vesti

Šta deca i mladi misle o nejednakosti

U okviru projekta „Pokreni se“, koji je usmeren na podršku deci i mladima iz marginalizovanih grupa da prepoznaju i formulišu probleme koji su zajednički njihovima vršnjacima, MODS je, uz podršku 12 organizacija članica,  organizovao konsultacije sa decom iz različitih sredina.

U konsultativni proces je bilo uključeno 257 dece i mladih (do 18 godina) iz 12 gradova u Srbiji. Pored Beograda, Aranđelovca, Kraljeva i Niša, konsultacije sa decom i mladima su održane i u Somboru, Pančevu, Zaječaru, Vrnjačkoj Banji, Knjaževcu, Ćićevcu, Kosjeriću i Valjevu.

Nakon održanih konsultacija, u četiri grada (Beogradu, Aranđelovcu, Ćićevcu i Nišu) su snimljene autentične poruke dece i mladih na temu nejednakosti koje možete pogledati u nastavku.

Organizacije koje su učestvovale u organizaciji snimanja poruka dece: Centar za integraciju mladih, Beograd,  Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub, Niš, EduLink Arandjelovac,  Okular,Ćićevac.

MODS se zalaže za smanjenje siromaštva, socijalne isključenosti i nejednakosti u našem društvu. Siromaštvo i rastuća nejednakost posebno teško pogađaju decu i njihove izglede za kvalitetan i dostojanstven život. Želimo da naša deca žive u društvu koje je inkluzivno, u kome postoji jednakost i solidarnost, u kome su slabiji i siromašniji zaštićeni od nasilja i eksploatacije. Očekujemo da se na ovim principima razvijaju politike i zakoni koji se odnose na decu uz njihovo puno učešće i uvažavanje njihovog glasa.

Iz ovih razloga MODS je predstavio inicijativu  „GARANCIJE ZA SVAKO DETE“.

Ovaj projekat je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT“, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijativeMišljenje izneto u ovom članku je mišljenje autora i ne predstavlja nužno i mišljenje Vlade Švajcarske, Helvetasa ili Građanskih inicijativa.

#ACTprojekat  #ACTekipa  #AKTivniZajedno #ACTgrant #AKTivniGradjani #AKTivneZajednice