Vesti

Skupština donela odluku da se MODS registruje

Treća Skupština Mreže organizacija za decu Srbije – MODS održana je 7. novembra i na njoj je doneta odluka da se MODS registruje. Na početku su učesnike skupštine pozdravili Michel Saint-Lot direktor UNICEF-a u Srbiji, Ivana Ćirković direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i Olgica Bajić, direktorka Otvorenog kluba.

Onima koji su u središtu našeg interesovanja, a to su deca, potrebna je dodatna snaga kako bi se njihovi glasovi čuli. Zato organizacija kao što je MODS ima toliki potencijal„, rekao je Michel Saint-Lot direktor UNICEF-a u Srbiji.

Fotografije sa Skupštine pogledajte OVDE

Ivana Ćirković, direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom,istakla je da MODS predstavlja značajan resurs i snagu koja okuplja veliki broj predstavnika civilnog društva koji rade na ostvarivanju i promovisanju prava dece u Srbiji i da državni organi mogu imati u MODS-u relevantnog partnera u procesima koji za cilj imaju unapređenje javnih politika.

Olgica Bajić, direktorka Otvorenog kluba, se osvrnula na dosadašnji put koji je MODS prešao od usvajanja zajedničke platforme organizacija za decu 2010. u Sokobanji do danas;posebnoje ukazala na rezultate koje je MODS postigao uz podršku Sekretarijata koji je radio u okviru Otvorenog kluba od 2011. godine i da je vreme za novu fazu u daljem razvoju naše mreže.

Odlučeni godišnji izveštaj o radu i Upravni odbor

Skupština MODS-a je zatim usvojila godišnji izveštaj o radu, razmatrala nacrt novog statuta i predlog Strategije MODS-a za period 2015-2020. Učesnici skupštine su zatim doneli odluku da se rad mreže formalizuje i u skladu sa tim započne proces registracije. Pored toga, na skupštini je usvojen Statut MODS-a i izabran Upravni odbor koji čine 9 predstavnika/ca članica MODS-a.

Upravni odbor čine: predsednica UO MODS-a Dragana Soćanin (UG Roditelj), zamenik predsednice UO MODS-a Radomir Jevtić (Korak napred), Jasmina Miković (Praxis), Tatjana Lazor Obradović (Centar za proizvodnju znanja i veština) Marija Petrović (Centar za prava deteta), Milan Đorđević (Denizen), Kenan Rašitović (Omladinski forum za edukaciju Roma) Vesna Cvetković (Nexus-Vranje), Ana Jovanović (Centar za kreativni razvoj).

Izabran je i Nadzorni odbor koji čine Olgica Bajić (Otvoreni klub), Aleksandra Jović (UNICEF) i Dražen Zacero (Prijatelji dece Srbije).

Na prvoj sednici Upravnog odbora izabran je Saša Stefanović za direktora MODS-a.

Dosadašnjim članicama MODS-a biće poslat poziv da se priključe i postanu članovi registrovanog MODS-a.

Zahvaljujemo svim organizacijama koje su učestvovale u radu skupštine i doprinele da donesemo ove značajne odluke za budući rad MODS-a.