Vesti

Regionalna konferencija na Zlatiboru: Upotreba asistivne tehonologije u obrazovanju, socijalnoj i dečijoj zaštiti

Na Zlatiboru je od 23. do 26. novembra održana regionalna konferencija „Upotreba asistivne tehnologije u obrazovanju i socijalnoj i dečijoj zaštiti„. Konferencija je deo projekta Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život dece i mladih sa smetnjama u razvoju, koji se realizuje u okviru programa prekogranične saradnje Srbije i Crne gore, a finansira ga Evropska unija.

Konferencija, Saša, Zlatiborski krug

U Srbiji, projekat realizuje osnovna škola „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine, u saradnji sa udruženjem Zlatiborski krug i Specijalnom školom „Miodrag V, Matić“ iz Užica. U Crnoj Gori, projekat realizuje Dnevni centar za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju „Pljevlja“, u saradnji sa Dnevnim centrom za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju „Berane“, srednjom školom „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja i Udruženjem roditelja dece sa smetnjama „Zrak nade“.

*** Okrugli sto u Užicu na temu inkluzivnog obrazovanja

Konferenciju su organizovali realizatori projekta u Srbiji, s ciljem analize stanja u regionu, kao i razvijanja i unapređivanja saradnje u oblasti razvoja asistivne tehnologije i primene u obrazovanju, socijalnoj i dečijoj zaštiti u Srbiji, Crnoj Gori i zemljama u okruženju.

Konferencija, Saša, Zlatiborski krug

Na svečanom otvaranju u hotelu Mona, učesnike su pozdravili predsednik Skupštine opštine Čajetina, Miloje Rajović i sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti opštine Pljevlja, Mersudin Halilović, kao predstavnici opština u Srbiji i Crnoj Gori u kojima se realizuje ovaj projekat. Prisutnima su se obratili i Jovana Cerović, ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore i Miljana Matović kao predstavnica Zajedničkog tehničkog sekretarijata za program prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore.

Konferencija, Saša, Zlatiborski krug

Predstavljeni su rezultati projekta u Srbiji i Crnoj Gori, realizovane akitivnosti i rad centara za asistivne tehnologije i volonterskih centara koji su pokrenuti u okviru projekta.

*** Otvoren Asistivni centar u Čajetini 

U plenarnom delu su učestvovali prestavnici javnih institucja, javnih i civilnih organizacija i udruženja iz Republike Srpske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, koji su predstavili svoje iskustvo u primeni i promociji informativnih tehnologije i asistivnih sredstava u socijalnoj zaštiti i obrazovanju osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju.

Konferencija, Saša, Zlatiborski krug

Kroz organizovane radionice i panel diskusiju, učesnici iz zemalja u okruženju su podelili svoje ideje kroz koje bi se unapredila intersektorska i interregionalna saradnja i podsticala razmena znanja i iskustva u ovoj oblasti. Moderatori na konferenciji su bili Jelica Marić, diplomirani socijalni radnik i Saša Stefanović, direktor Mreže organizacija za decu Srbije.

Preporuke i zaključci, kao i materijali sa konferecnije će biti postavljeni OVDE