Vesti

Okrugli sto u Užicu na temu inkluzivnog obrazovanja

U Gradskom kulturnom centru u Užicu, 12. oktobra je održan Okrugli sto na temu inkluzivnog obrazovanja, kao deo projekta Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život dece i mladih sa smetnjama u razvoju u Srbiji i Crnoj Gori.

Projekat je deo programa prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore, a sprovodi se uz podršku Evropske unije. U Srbiji, nosilac projekta je osnovna škola „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine, u saradnji sa Udruženjem građana Zlatiborski krug i Specijalnom školom „Miodrag V, Matić“ iz Užica. U Crnoj Gori, nosilac projekta je „Dnevni centar za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Pljevlja“, u saradnji sa Centrom za decu i mlade sa smetnjama iz Berana, srednjom školom „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja i Udruženjem roditelja dece sa smetnjama „Zrak nade“.

Okrugli sto Užice, Zlatiborski krug

Okrugli sto za predstavljanje izazova, uspeha i projekata

Okrugli sto Užice, Zlatiborski krugOkrugli sto u Užicu je organizovala Specijalna škola „Miodrag V, Matić“ a nakon što je direktorka škole, Zorica Vesović, pozdravila sve prisutne, plenarni deo je počeo izlaganjem Jelene Kapetanović, koordinatora za inkluzivno obrazovanje u Školskoj upravi Užice. Ona je predstavila zakonska rešenja kroz koja se obezbeđuje podrška sprovođenju i unapređenju inkluzije.

Defektolozi u Specijalnoj školi, Sandra Šobotović, Vesna Boričić i Danijela Jovanović, predstavili su rad škole i rezultate projekta, a direktorka osnovne škole „Dimitrije Tucović“ u Čajetini je govorila o podršci socijalnoj i obrazovnoj inkluziji dece i mladih sa smetnjama u razvoju.

Biljana Kuzmanović, novinar i dobitnica UNICEF-ove nagrade za prilog o socijalnoj inkluziji devojčice sa smetnjama u razvoju, istakla je značaj medija u promociji prava i potreba dece sa smetnjama u razvoju.

Direktorka Dnevnog Centra za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju „Pljevlja“, Svetlana Dujović, predstavila je stanje u Crnoj Gori u domenu obrazovne i socijalne inkluzije i rezultate projekta.

Okrugli sto kao mesto za aktivno učešće i povezivanje

U diskusiji, nakon plenarnog dela, uzeli su učećše predstavnici Udruženja osoba sa invaliditetom, Gradskog udruženja slepih i slabovidih, Interresorne komisije, Centra za socijalni rad i drugih užičkih institucija i organizacija.
Zaključci sa ovog skupa se pre svega odnose na raskorak između teorije i sprovođenja inkluzije u praksi i na važnost primera dobre prakse kao što je Specijalna škola „Miodrag V. Matić“. Istaknut je značaj primene asistivne tehnologije u obrazovanju i mogućnosti koje se otvaraju za decu i mlade razvijanjem obrazovnog okruženja i programa koji obezbeđuju iste obrazovne uslove za svu decu.

Okrugli sto Užice, Zlatiborski krug

Na kraju, najavljena je Regionalna konferencija posvećena unapređivanju obrazovne i socijalne inkluzije dece i mladih sa smetnjama u razvoju kroz upotrebu asistivne tehnologije, koja će se krajem novembra održati na Zlatiboru.