Vesti

Predstavnici MODS-a na forumu u Nemačkoj

Kao predstavnici Mreže organizacija za decu Srbije – MODS članovi Centra za rad sa decom, mladima i porodicom ,,Vrdničak“ iz Vrdnika učestvovali su na međunarodnom forumu u okviru projekta Jugend im Wandel koji je organizovala Fondacija Agapedija. Ovaj međunarodni Forum za učesnike iz dunavske regije održan je od 4. do 6. juna 2015. godine nadomak Lehbruka u Bavarskoj. Učesnici su proveli pet nezaboravnih dana u Nemačkoj, zajedno sa novim prijateljima iz različitih zemalja.

Vrdničak u Nemačkoj

Delegaciju iz Srbije činili su Kristijan Štimac, Rastko Jovović i Nikolina Kolarović, koji zajedno pohađaju Srednju stručnu školu iz Iriga ,,Borislav Mihajlović Mihiz’ i Aleksandra Trgovčević, članica Centra Vrdničak i vođa puta, koja se starala da sve prođe u najboljem redu.

Posebno iskustvo

Sam smeštaj u kampu bio je posebno iskustvo, a prezentacije, radionice, takmičenja i različite aktivnosti učinile su ovo putovanje drugačijim od svih prethodnih. Mladi iz Srbije ostvarili su nove kontakte, učili o običajima, kulturi i životu u drugim državama, ali su i predstavljali svoju zajednicu. Govorili su o svojim interesovanjima, mogućnostima mladih i životu u našoj državi.

Vrdničak u Nemačkoj

,,Kamp je bio fantastičan, komunikacija je bila odlična i sprijateljio sam se sa mnogo ljudi.  Posetio sam mnoga mesta i probao stvari za koje nisam nikada mislio da ću moći da uradim. Bilo je to lepo i zanimljivo iskustvo„, rekao je Kristijan Štimac, učenik drugog razreda.

Rastko Jovović, učenik trećeg razreda, na slikovit način opisao je svoj doživljaj: ,,Fantastični prizori, spomenici od kojih zastaje dah i ozarena lica ovog kampa istinski su doprineli jednom nezaboravnom iskustvu. Od patrole kanuima kristalno – azurnim putevima jezera, ekskurzije do neverovatnih visina zamka Neuschwanstein i njegovih kraljevskih odaja, pa sve do palete različitih vrsta hrane ukrašene duhom svakog naroda, ovo putovanje je odisalo svežim iskustvima, novim prijateljstvima, komičnim skupovima pod ogromnim šatorskim svodom, kao i mnogim drugim aktivnostima, poput marširanja kroz uhodane puteve krunisane krovom zimzelenih krošnji, sa pogledom na bakarne vode šumskog jezerceta.

Vrdničak u Nemačkoj

Želimo razmenu, pa da i oni dođu u našu, lepu Srbiju…

,,Na putovanju nam je bilo jako lepo, obišli smo mnoga prelepa mesta. U Nemačkoj su svi bili ljubazni i dobro organizovani. Najviše mi se svidela poseta zamku. Na Forumu je bilo zanimljivih tema i aktivnosti. Imali smo organizovanu vožnju biciklom, kanuom, šetnju, kao i priliku da se kupamo u jezeru. Pričali smo o dunavskim zemljama, položaju mladih u društvu i predložena je dalja saradnja tih država. Mi smo zainteresovani za razmenu i da mladi iz različitih zemalja dođu u našu lepu Srbiju„, podelila je svoje utiske i Nikolina Kolarović, učenica trećeg razreda.

Nadamo se da ćemo imati priliku da budemo domaćini jednog ovakvog skupa, da ponovo vidimo divne ljude koje smo upoznali i da ostvarimo zajedničke projekte.

Aleksandra Trgovčević,
Centar Vrdničak