Vesti Zaštita od nasilja

Predstavljen Indeks Izlazak iz senke 2022

Indeks Izlazak iz senke 2022

Indeks „Izlazak iz senke” 2022. (Out of the Shadows Index – OOSI) i prateći izveštaj predstavljeni su na marginama 77. Generalne skupšine UN 20. septembra 2022. godine.

Indeks „Izlazak iz senke” je prva globalna uporedna analiza načina na koji države štite decu od seksualne eksploatacije i zlostavljanja dece (SEZ). Izveštaj za 2022. pokazuje kako 60 zemalja (koje obuhvataju približno 85% globalne populacije dece) sprečavaju i reaguju na seksualnu eksploataciju i zlostavljanje dece.

Većina zemalja nema strategiju za okončanje SEZ

Indeks se razlikuje od drugih istraživanja jer se bavi  „strukturom upravljanja“. U fokusu Indeksa su nacionalni sistemi za prevenciju i odgovor na SEZ.

Izveštaj za 2022. otkriva da mnoge vlade nemaju politike potrebne za sprečavanje i reagovanje na seksualnu eksploataciju i zlostavljanje dece. Manje od polovine indeksiranih zemalja ima strategiju za okončanje seksualne eksploatacije i zlostavljanja dece.

Kako su zemlje rangirane

U prvih pet zemalja sa najboljom zaštitom dece od SEZ su: Ujedinjeno Kraljevstvo (UK), Francuska, Švedska, Kanada i Južna Afrika. Republika Srbija se nalazi na 26. mestu.

Do nedavno je bilo malo ili nimalo podataka o rasprostranjenosti SEZ. Danas skoro tri četvrtine zemalja (73%) prikuplja i objavljuje podatke o broju evidentiranih i prijavljenih slučajeva SEZ.

Globalni problem

Seksualna eksploatacija i zlostavljanje dece (SEZ) dešava se u svakoj zemlji širom sveta sa široko rasprostranjenim posledicama ne samo za pojedince, već i za društva u celini. Ove  posledice ometaju napredak ka ciljevima održivog razvoja, posebno ciljevima 3, 4, 5 i 16.

Još uvek postoji prostor za napredak u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, ali bez hitnosti nacionalnih vlada u zaštiti dece od SEZ,  postoji rizik da se ne ispune ovi ciljevi i da milioni dečaka i devojčica ostanu ranjivi na efekte SEZ.

Pročitajte OOSI izveštaj 2022 na sledećem linku.

Out of The Shadows Index 2022 možete preuzeti ovde.

High-level dialogue on Ending Sexual Violence against Children