Članice MODS-a

Održana obuka za predstavnike lokalnih organizacija i institucija u Čajetini

Čajetina, 16.01.2023.

Zlatiborski krug održao obuku za predstavnike lokalnih institucija i organizacija u projektu „Partnerstvo u zajednici – rešenje krize“

U gradskoj biblioteci u Čajetini, 12. i 13. januara je održana obuka o izradi projektnih predloga i obezbeđivanju sredstava, za predstavnike javnih preduzeća, lokalnih institucija i organizacija. Obuka je prva u nizu edukativnih programa planiranih jednogodišnjim projektom „Partnerstvo u zajednici – rešenje krize“, koji realizuje udruženje Zlatiborski krug u partnerstvu sa opštinom Čajetina.

Po rečima Zorice Milosavljević, koordinatorke projekta, cilj projekta je unapređivanje usluga socijalne zaštite i pružanje podrške osobama sa smetnjama u razvoju u vreme pandemija, kriza i različitih vanrednih situacija. Kroz sistematski pristup koji uključuje predstavnike lokalne samouprave i svih relevantnih lokalnih institucija i organizacija, jedino je moguće naći adekvatan odgovor za podršku deci sa smetnjama u razvoju u vreme vanredne situacije. Za kraj januara, kako kaže Zorica Milosavljević, predviđena je obuka za zaposlene u socijalnoj zaštiti, a polovinom februara će se realizovati dvodnevna akreditovana obuka za prosvetne radnike, zaposlene u Predškolskim ustanovama, Srednjoj školi i Osnovnim školama u opštini Čajetina.

Značajan deo projekta predstavlja izrada Protokola o pružanju podrške osobama sa smetnjama u razvoju u opštini Čajetina u periodima pojačanih i specifičnih potreba kao što je pandemija ili neka druga vanredna situacija. Centar za socijalni rad, Crveni krst, Dom zdravlja Čajetina, PS Čajetina, PU „Radost“, OŠ „Dimitrije Tucović“, Srednja škola, Lokalna uprava opštine Čajetina i organizacije pružaoci usluga socijalne zaštite u Čajetini će odrediti predstavnike, učesnike u radionicama i procesu izrade Protokola, kroz koji će sagledati položaj i potrebe osoba sa smetnjama u razvoju u periodu krize iz ugla svake od ovih organizacija/institucija, i učestvovati u procesu iznalaženja rešenja i odgovora na ove potrebe.

Prva obuka, realizovana krajem protekle nedelje, okupila je predstavnike iz svih sfera javnog života u Čajetini. Predavači, stručnjaci iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor iz Užica, učesnicima su predstavili osnove planiranja i budžetiranja projekata kojima se mogu rešavati problemi i potrebe koje su prepoznate u lokalnoj zajednici. Naredne obuke će takođe biti konkretna pomoć roditeljima/starateljima dece sa smetnjama u razvoju i svima koji sa njima rade. Projekat „Partnerstvo u zajednici – rešenje krize“ podržavaju Evropska unija i Vlada Republike Srbije kroz program EU PRO Plus.

Izvor:  Zlatiborski krug