Članice MODS-a Vesti

Održana konfrencija „Šta d(j)eca kažu?”

15. januara 2021. godine održana je onlajn konferencija „Šta d(j)eca kažu?” u organizaciji Mreže organizacija za decu Srbije i udruženja „Naša djeca“ Sarajevo u okviru regionalnog projekta „Deca kažu“.

Projekat „Deca kažu“ se realizuje u okviru Zajedničkog regionalnog programa #DijalogZaBudućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji sprovode United Nations Development Programme – UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond Ujedinjenih nacija za izgradnju mira (#UNPeacebuilding).

Konferenciju su organizovali i realizovali mladi iz Srbije i Bosne i Hercegovine – iz Beograda (Prijatelji dece Srbije i Centar za integraciju mladih), Niša (Otvoreni klub), Kraljeva (Fondacija SOS Dečija sela), Sarajeva (Naša djeca), Banja Luke (Zdravo da ste), Tuzle (Zemlja djece u BiH) i Prijedora (Svjetionik).

Djeca kažu: „Odgovornost je na svima nama – za bolji svet, za svačije dobro!“

U uvodnom delu konferencije Stanislava Vučković, rukovoditeljka programa za mlade u UNICEF-u u Srbiji upoznala je učesnike sa programom „Dijalog za budućnost“ i istakla da je suština programa „bolje razumevanje, poštovanje i tolerancija“ kao i stvaranje jednakih i boljih uslova za svu decu, odnosno za sve mlade, što je ujedno i cilj projekta „Deca kažu.“

Na konferenciji su deca i mladi iz Srbije i BiH ukazali na zajedničke probleme sa kojima se suočavaju u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Posebna pažnja bila je posvećena stavovima dece i mladih o pitanjima životne sredine, stanovanja, zdravstva i obrazovanja.

Tema I panela je bila životna sredina. Panelisti su u okviru ove teme ukazali na najveće probleme životne sredine,  poput zagađenosti vazduha, reka, postojanje divljih deponija, nekontrolisne seče šuma, uz manjak svesti građana o važnosti odlganja otpada i sl. Deca su podsetila da se „pod zajedničim dobrom podrazumeva nešto što čovek može da deli sa drugima (priroda, putevi, bolnica, škola,…)“ i dali predloge šta bi trebalo preduzeti kako bi se očuvala životna sredina.

Djeca kažu: „Čista i zdrava okolina nije stvar odabranih!To je naše zajedničko dobro i naše zajedničko pravo!“

U nastavku konferencije panelisti su obrađivači teme zdravstva, obrazovanja i stanovanja.

Djeca kažu: „Svako dete ima pravo na podršku i isti tretman u školstvu, zdravstvu i svojoj okolini!“

Na kraju konferencije je predstavljen i film DJECA KAŽU 2020“ u kome je prikazano šta deca i mladi iz Srbije i BiH misle o solidarnosti, zajedničkom dobru i  jednakosti.

Zaključak konferencije, koja je bila namenjena ne samo deci i mladima, već i predstavnicima institucija u Srbiji i BiH, kao i predstavnicima međunarodnih i nevladinih organizacija je: „više jednakosti za svako dete“

„Organizovanjem ove konferencije želimo da se čuje glas o djetetu koje je svaki dan na ulici s ispruženom rukom gladno i ozeblo, djeteta sa poteškoćama u razvoju koje ne može samostalno hoditi ka ostvarenju svojih životnih ciljeva, djeteta bez roditeljskog staranja koje nema ko da pokriva tokom hladnih noći i zagrli za dobro jutro, djeteta koje omalovažavaju i diskriminišu jer mu boja kože nije kao kod nekolicine; djeteta koje mora svaki dan da radi, umjesto da se igra u dvorištu škole; djeteta koje trpi psiho- fizičko nasilje od strane onih koji bi mu trebali biti najmirnije utočište;  i svakog onog djeteta koje nema mirno i bezbrižno djetinjstvo – i ZATRAŽIMO STVARANJE BOLJIH ŽIVOTNIH USLOVA ZA SVAKO DIJETE! Djeca nisu naša budućnost. Djeca su naša sadašnjost.

Mi bismo voljeli kada bi svi naši vršnjaci živjeli shodno onome kako djeca treba da  žive: bezbrižno i sretno. Voljeli bismo da jedina briga dječijih života bude na koji način će izmjeriti svoju radost i znanje.

Čujte glas djece koja mogu mnogo da kažu, ali se ne čuju uopšte. Zajedničko dobro, solidarnost i jednakost su atributi koji krase svijet, ali samo onda kada u tom svijetu ne borave tužna i unesrećena djeca!“

Kažete: Svjetlo svijeta je u dječijim rukama.
Nemojte nam onda gasiti plamen.
Jer, djeca imaju šta da kažu!

Snimak cele konferencije možete pogledati OVDE.