Vesti

Održan sastanak članica MODS – Unapređenje intersektorske saradnje u oblasti zaštite dece od nasilja na lokalnom nivou

Danas je održan pripremni i informativni sastanak na temu unapređenja intersektorske saradnje na zaštiti dece od nasilja u lokalnim zajednicama u Srbiji. Sastanak se održao u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu i okupio je predstavnike/ce članica MODS-a iz 20 lokalnih samouprava koje će dobiti podršku za sprovođenje zagovaračkih kampanja na temu prevencije i zaštite dece od nasilja. Planirano je da ove kampanje rezultiraju izradi lokalnog sporazuma/protokola za zaštitu dece od nasilja.

Učesnici su dobili više informacija o samom projektu, planiranim aktivnostima i njihovoj dinamici. Pored toga, učesnici sastanka su se upoznali sa rezultatima nacionalnog istraživanja i smernicama za unapređenje međusektorske saradnje u oblasti zaštite dece od nasilja, kao i sa regulativom koja je osnov za izradu lokalnih sporazuma za zaštitu dece od nasilja. Opštine i gradovi će dobiti podršku za zagovaračke kampanje za uspostavljanje lokalnog sporazuma/protokola.

5 opština i 20 gradova među kojima je i nekoliko članica MODS:

• Bačka Palanka, Pančevo, Sombor, Inđija i Irig

• Valjevo, Užice, Čajetina

• Majdanpek, Bor, Požarevac

• Ćuprija, Varvarin, Ćićevac, Aleksandrovac

• Prokuplje, Bela Palanka, Pirot, Bujanovac, Vranje

Sastanak je održan u sklopu aktivnosti IPA II projekta „Zaštita dece od nasilja i promocija socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju u zemljama Zapadnog Balkana i Turske“, koji se sprovodi u saradnji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva zdravlja, Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije i UNICEF-a, uz finansijsku podršku Evropske unije.