Vesti

Vladin i nevladin sektor ujedinjeni za bolji i bezbedniji internet

Dan bezbednog interneta (7. februar) obeležen je velikom konferencijom u Naučno-tehnološkom parku Beograd na kojoj je državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, najavila da će Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu početi sa radom 27. februara.

Kontakt centar je bio centralna tema konferencije, a o njemu su govorili zvaničnici i stručnjaci iz institucija i ustanova koje će upravo koordinisati radom centra – predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva zdravlja, Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, kao i Republičkog javnog tužilaštva.

Dan bezbednog interneta

Konferencija povodom Međunarodnog dana bezbednog interneta je okupila, osim predstavnika državne uprave koji su uključeni u pokretanje Nacionalnog kontakt centra, i nevladine organizacije čiji su projekti odobreni na Javnom konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za dodelu sredstava za programe za razvoj informacionog društva, (71 projekat za razvoj informacionog društva od toga 20 na temu bezbednost dece na internetu).

Jedna od 20 organizacija koje je imala priliku da svoj projekat „Virtuelno postaje stvarnost“, iz oblasti zaštite dece od nasilja na internetu, i rezultate istog predstavi javnosti je i Udruženje građana Libero, članica MODS-a koja, upravo uz podršku MODS-a i UNICEF-a, u ovom trenutku sprovodi edukacije institucija i organizacija koje se bave zaštitom dece od nasilja, da prepoznaju značaj i svoju ulogu u zaštiti dece od digitalnog nasilja.

‚‚Budite promena: ujedinite se za bolji internet“

Učesnici su predstavili programe i aktivnosti za poboljšanje bezbednosti dece na internetu i razvoj digitalne pismenosti, u skladu sa ovogodišnjom porukom za Dan bezbednog interneta – „Budite promena: ujedinite se za bolji internet“, a predstavljena je i medijska kampanja za bezbednost dece na internetu.

Dan bezbednog interneta

Ovom prilikom održana su tri panela na teme: „Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu – institucionalna platforma za podizanje nivoa zaštite i bezbednosti dece prilikom korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija“, „Edukativno i preventivno delovanje u oblasti zaštite i bezbednosti dece na internetu kroz video format kao sredstvo domašaja velikog broja dece, roditelja i nastavnika: Građanske inicijative i medijske akcije“, i „Neposredna edukacija i podizanje digitalnih kompetencija za jačanje digitalne bezbednosne kulture i aktivnog i kreativnog korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija: Građanske inicijative i umrežavanja“.

Slike sa ovog događaja možete pogledati OVDE