Vesti

Održan sastanak tematske grupe „Participacija dece“

U sredu, 21. marta 2018. godine održan je sastanak tematske grupe „Participacija dece“. Ovo je bila još jedna prilika da se članice ove tematske grupe i sastanu i razgovaraju o nekoliko tema iz ove oblasti.

Na sastanku su predstavljeni primeri i načini uključivanja dece u konsultacije prilikom izrade nacionalnih strateških dokumenata – nacrta Strategije za zaštitu dece od nasilja i Nacionalnog plana akcije za decu. Tim povodom su predstavnici Prijatelja dece Srbije predstavili rezultate istraživanja koje su sproveli uz podršku Unicef-a u cilju pribavljanja mišljenja dece prilikom izrade strateškog okvira za zaštitu dece od nasilja – „Šta nam deca kažu o nasilju nad decom“.

DSC_0282

Pored ovoga, Prijatelji dece Srbije su predstavili učešće dece u Skupštini Republike Srbije na  Svetski dan deteta, kao i učešće na sednici Saveta za prava deteta. Učesnici sastanaka su se upoznali i sa U-Report internet platformom koja daje mogućnost za široko učešće dece i mladih. Centar za prava deteta je predstavio učešće dece u praćenju ostvarenosti prava deteta i preporuka Komiteta za prava deteta kao i o učešće dece u izradi nacionalnog strateškog plana za decu – Nacionalnog plana akcije za decu. Otvoreni klub iz Niša je predstavio ulogu regionalne saradnja na unapređenju i podsticanju participacije dece – Young with a Voice.

DSC_0298

Sastanak je bio prilika da se razgovara o nacionalnom mehanizmu za participaciju dece a dogovoreni su dalji koraci i predstavljeni planovi u oblasti razvoja participacije dece.

Koordinator tematske grupe „Participacija dece“ je Mladen Milutinović iz Otvorenog kluba – Društvo za razvoj dece i mladih iz Niša.

Zahvaljujemo se našim članicama na učešću i doprinosu zajedničkom radu!

Više fotografija sa ovog sastanka možete pogledati na našoj fejsbuk stranici OVDE.