Članice MODS-a Vesti Zaštita od nasilja

Nacionalno istraživanje na temu online seksualnog zlostavljanja i eksploatacije dece

PIN – Mreža psihococijalnih inovacija, u saradnji sa UNICEF-om, sprovodi nacionalno istraživanje na temu online seksualnog zlostavljanja i eksploatacije dece. Istraživanje je deo velikog internacionalnog projekta Disrupting harm koji UNICEF Innocenti sprovodi u 25 zemalja širom sveta.

PIN i UNICEF pozivaju mlade osobe (od 18 do 24 godine) koje su doživele onlajn seksualno nasilje kada su imale manje od 18 godina da učestvuju u istraživanju o njihovim iskustvima. Naš cilj je da učimo iz vaših iskustava i pošaljemo važne poruke institucijama koje imaju moć da menjaju zakone i druga važna dokumenta u vezi sa ovom osetljivom temom, što može omogućiti bolju zaštitu dece u onlajn svetu. ????
Molimo te da pogledaš detaljne informacije o istraživanju koje se nalaze na sledećem linku: https://psychosocialinnovation.net/wp-content/uploads/2024/05/Informisana-saglasnost-za-mlade.pdf
❓️ Šta je onlajn seksualno nasilje?
Ova iskustva uključuju bilo koji oblik seksualnog nasilja koje se u nekoj meri dogodilo u onlajn svetu.
Na primer, ukoliko ti se dogodilo nešto od navedenog, to podrazumevamo pod onlajn seksualnim nasiljem:
• Neko je podelio moje slike/video snimke sa seksualnim sadržajem bez mog pristanka
• Neko mi je pretio da će podeliti moje slike/video snimke sa seksualnim sadržajem bez mog pristanka
• Neko mi je pretio ili me je ucenjivao onlajn kako bi me primorao da učestvujem u nekim seksualnim aktivnostima
• Dobio/la sam neželjene seksualne poruke (tekst, slike, video)
• Neko mi je ponudio novac ili poklone u zamenu za moje slike i video zapise sa seksualnim sadržajem
• Bio/la sam žrtva onlajn “grooming-a” – odnosno neka osoba je gradila odnos poverenja sa mnom onlajn, sa ciljem da mi naudi (npr. da mi uradi nešto seksualne prirode).
Imajte na umu da ovo nije isključiva lista iskustava, već se i druga iskustva mogu smatrati onlajn seksualnim nasiljem.
❓️Šta učešće u istraživanju podrazumeva?
Susret sa obučenom psihološkinjom istraživačicom kako bi podelio/la svoja iskustva. Intervju neće trajati duže od 2 sata i održaće se na lokaciji i u vreme koje ti izabereš. Možeš se sastati sa istraživačicom u prostorijama PIN-a (Višnjićeva 14, Beograd) (ukoliko nisi iz Beograda, troškovi puta će ti biti refundirani), ili na mestu i u vreme koje tebi lično više odgovara. Naša istraživačica će ti postavljati otvorena pitanja o temi o kojoj odabereš da pričaš, a možeš sam/a izabrati koja iskustva želiš da podeliš i koliko o njima da pričaš. Naše istraživačice su obučene i za sprovođenje istraživanja i za brigu o mentalnom zdravlju i sve su ženskog pola.
❗️Poverljivost i ograničenje poverljivosti.
Tvoje učešće u istraživanju je u potpunosti poverljivo. Međutim, postoji ograničenje poverljivosti. Ako tokom sprovođenja istraživanja izraziš nameru da naudiš sebi ili drugima, ili ako otkriješ da si izvršio/la akt nanošenja štete drugima, ili da je neko drugi naudio tebi, mi smo dužni da preduzmemo mere kako bismo obezbedili tvoju bezbednost i bezbednost drugih. To znači da ćemo po zakonu biti obavezni da ovo prijavimo nadležnim organima u skladu sa zakonskim zahtevima Srbije.
✨️ Ukoliko si zainteresovan/a za učešće, obrazac prijave možete pronaći na sledećem linku: https://ee.kobotoolbox.org/x/Ir1Q6kxZ