Vesti

MODS uzeo učešće u javnim raspravama o nacrtima obrazovnih zakona

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokrenulo je proceduru za donošenje novog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o dualnom obrazovanju. Sredinom maja ove godine, Ministarstvo je objavilo nacrte ova dva zakona i stavilo ih na javnu raspravu.

Budući da je reč o aktima koji imaju presudan značaj za ostvarivanje prava dece na dostupno predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, MODS je sproveo obuhvatnu analizu oba nacrta i uključio se u javnu raspravu. U fokusu ovih analiza našle su se odredbe nacrta zakona koje se tiču ostvarivanja prava na kvalitetno obrazovanje.

Na osnovu sprovedenih analiza, MODS je izradio predloge za izmene i dopune oba nacrta zakona i dostavio ih Ministarstvu. Doprinos izradi ovih predloga dali su predstavnici članica MODS-a: UG Roditelj, Centra za integraciju mladih, Zapadnobalkanskog instituta, Centra za razvoj potencijala dece i mladih “Plej”, Udruženja građana sa hendikepom “Frend”, kao i Agroinvest Fondacije.

Javna rasprava o nacrtima zakona završena je 8. juna. Od Ministarstva prosvete se očekuje da na osnovu komentara koji su prikupljeni tokom javne rasprave utvrdi konačne verzije nacrta zakona i uputi ih Vladi.

MODS će nastaviti da prati putanju ova dva zakona i zalaže se za unapređenje dostupnosti kvalitetnog obrazovanja za svu decu.

Saopštenje MODS-a povodom upućenih predloga za izmene i dopune ova dva zakona možete pogledati OVDE.
Analizu i Predloge za izmene i dopune Nacrta zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja možete pogledati OVDE
Analizu i Predloge za izmene i dopune Nacrta zakona o dualnom obrazovanju možete pogledati OVDE.