Vesti

MODS na događaju o participaciji dece u BiH i Srbiji

U četvrtak, 30. maja 2024. godine održano je predstavljanje istraživačkog rada „Mapping Child Participation in Decision-Making in BiH“ u Centru za interdisciplinarne studije prof. dr Zdravko Grebo, u Sarajevu.

Istraživanje je razvijeno u partnerstvu Globalnog kampusa za ljudska prava, Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu i istraživačica Berine Ceribašić i Maje Šenk, uz finansijsku podršku Right Livelihood Foundation.

Nakon promocije istraživačkog rada, usledila je panel diskusija o zastupljenosti, problemima i najboljim praksama u participaciji dece u BiH i Srbiji. U panelu su učestvovale predstavnice organizacija za decu „Naša djeca Sarajevo“ i Mreže organizacija za decu Srbije (MODS). Predstavnice MODS-a Zorica Sokolov i Mirjana Džuverović predstavile su primere dobrih praksi organizacija članica MODS-a, uključujući Užički centar za prava deteta, Prijatelje dece Srbije i  UG Roditelj. U diskusiji je istaknut značaj osnaživanja dece da imaju glas u odlukama koje utiču na njihove živote, a predstavljeni su i izazovi i prepreke participacije dece.

Učesnici ove važne diskusije bili su i članovi dečijeg parlamenta opštine Novi Grad Sarajevo, predstavnici opštine Novi Grad koji rade na participaciji dece, kao i predstavnici Save the Children i UNICEF-a.

Izveštaj „Mapping Child Participation in Decision-Making in BiH“ je dostupan na sledećem linku.