Vesti

Lista resursa – COVID-19

Pandemija korona virusa stavlja na iskušenje države i društva širom sveta, posebno zdravstvene i sisteme socijalne zaštite. U Srbiji su uvedene posebne mere vanrednog stanja od 15. marta. Kao Mreža organizacija za decu Srbije sa našim članicama pratićemo kako ova situacija utiče pre svega na decu i roditelje.

Pripremili smo listu resursa koji mogu da vam pomognu i pruže odgovarajuće informacije i savete. Nastojaćemo da ovu listu po potrebi i ažuriramo novim linkovima i informacijama.

Za sva MEDICINSKA PITANJA I UPUTSVA u vezi sa pandemijom pratite:

Svetsku zdravstvenu organizaciju https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ https://covid19.rs/

ZA RODITELJE

Kako razgovarati sa detetom o pandemiji novog korona virusa (COVID-19) – UNICEF

Šta treba da znate o korona virusu da biste zaštitili sebe, svoju decu i porodicu? – UNICEF

Saveti Svetske zdravstvene organizacije za borbu protiv stresa kod dece tokom epidemije novog korona virusa iz 2019. godine.

Kako razgovarati s decom o virusu korone? – saveti psihologa Nevene Lovrinčević.

„RAD OD KUĆE S DJECOM: Uskladite raspored djeteta i svoje radne zadatke”

ŠKOLA U VREME PANDEMIJE

Na sajtu https://www.rasporednastave.gov.rs/ možete pratiti sve informacije o rasporedu emitovanja svih obrazovnih sadržaja. Časovi će biti emitovani na RTS 3 za učenike osnovnih škola, a na RTS Planeta za učenike srednjih škola.

ZA DONOSIOCE ODLUKA

Dobar primer kako se donosioci odluka mogu obratiti deci u vezi sa pandemijom korona virusa – premijerka Vlade Norveške Erna Solberg odgovarala na pitanja dece na specijalnoj pres konferenciji – više na linku .

Estonija nudi rešenja za digitalno obrazovanje besplatno kao podršku drugim zemljama

ONLAJN ALATKE ZA UDRUŽENJA