Članice MODS-a Vesti

Izveštaj sa konsultacija sa decom u okviru projekta „Pokreni se“

U okviru projekta „Pokreni se“, koji je usmeren na podršku deci i mladima iz marginalizovanih grupa da prepoznaju i formulišu probleme koji su zajednički njihovima vršnjacima, MODS je, uz podršku 12 organizacija članica,  organizovao konsultacije sa decom iz različitih sredina.

U konsultativni proces je bilo uključeno 257 dece i mladih (do 18 godina) iz 12 gradova u Srbiji. Pored Beograda, Aranđelovca, Kraljeva i Niša, konsultacije sa decom i mladima su održane i u Somboru, Pančevu, Zaječaru, Vrnjačkoj Banji, Knjaževcu, Ćićevcu, Kosjeriću i Valjevu.

Nakon realizovanih konsultacija izrađen je konsolidovani izveštaj koji možete videti u nastavku. Konsolidovani izveštaj je izradila konsultantkinja Tijana Karić.

U videu možete pogledati izvod iz izveštaja u kome su opisane definicije nejednakosti koje su deca dala, identifikovane nejednake grupe, osnovi za nejednakost, zatim opisani različiti vidovi manifestacija predrasuda, posledice nejednakosti po pojedince, grupe i društvo u celini, i predlozi od strane učesnika o tome kako se može umanjiti nejednakost među decom.

Organizacije koje su realizovale konsultacije sa decom: Centar za integraciju mladih, Beograd, SOS Dečija sela Srbija, Kraljevo, Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub, Niš, EduLink Arandjelovac, Somborski edukativni centar – SEC, Udruženje Na Pola Puta, StartHub, Kosjerić, Dečiji Centar Zaječar,  Okular, Ćićevac, Centar za Kreativni Razvoj – Knjaževac, Centar za decu i omladinu Vrnjacka Banja, Udruženje za pomoć deci sa posebnim potrebama NAŠI SNOVI, Valjevo.

Projekat „Pokreni se“ je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT“, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijativeMišljenje izneto u ovom članku je mišljenje autora i ne predstavlja nužno i mišljenje Vlade Švajcarske, Helvetasa ili Građanskih inicijativa.