Članice MODS-a Vesti

Globalni kampus jugoistočne Evrope osniva regionalni Dečiji savetodani tim

U 2019. godini Globalni kampus (GC) i Right Livelihood (RL) stupili su u dugoročnu saradnju s osnovnim ciljem unapređenja prava deteta širom sveta. Fokus ove saradnje jeste jačanje participacije dece u svim pitanjima koja ih se tiču, kako sada, tako i u budućnosti. GC se stoga obavezao da će ojačati obrazovanje, istraživanje, obuku, izgradnju mreže i zagovaranje prava deteta, kako je propisano Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima deteta i drugim relevantnim instrumentima. Vizija i misija naglašavaju ovaj princip kao osnovni element rada koji bi trebalo da proizilazi iz ove saradnje. Naglašava se i da ne bi trebalo samo da govorimo u korist prava deteta, već bi trebalo da stanemo uz decu dok se zalažu za svoja prava – sugerišući da treba težiti stvaranju platformi na kojima deca mogu da se upoznaju, uče jedni od drugih, razmenjuju ideje i promovišu svoja prava samostalno.

Formiranje Dečijeg savetodavnog tima

Tokom leta 2023. godine, uz podršku Globalnog kampusa (GC) i Fondacije Right Livelihood (RL), Globalni kampus jugoistočne Evrope (GCSEE) formirao je Dečiji savetodavni tim u saradnji sa regionalnim partnerima iz Bosne i Hercegovine i Srbije, Naša djeca Sarajevo i Mreže organizacija za decu Srbije. Regionalni Dečiji savetodavni tim okuplja preko 30 dece iz BiH i Srbije uzrasta od 12 do 17 godina i planira proširenje na druge delove regiona u budućnosti. Članovi Dečijeg savetodavnog tima jugoistočne Evrope su dragoceno savetodavno i vodeće telo u svim pitanjima, projektima, idejama i aktivnostima vezanim za prava deteta.

Dečiji savetodavni tim jugoistočne Evrope (CLT SEE) vodi i koordinira regionalni službenik za prava deteta za jugoistočnu Evropu, Pašić Nejira.

U Dečiji savetodavni tim su se uključila deca iz sledećih organizacija MODS-a: Dečiji centar (Zaječar), Nexus (Vranje), Centar za prava deteta (Beograd), Centar lokalne demokratije LDA (Knjaževac), Indigo (Niš), Prijatelji dece (Kruševac). 

Izvor: https://cis.unsa.ba/en/global-campus-south-east-europe-founds-the-regional-child-leadership-team/