Vesti

Borba protiv seksualne eksploatacije dece u sektoru turizma i putovanja

U četvrtak, 27. decembra 2023. godine, predstavnici Mreže organizacija za decu Srbije (MODS) i Centra za nestalu i zlostavljanu decu susreli su se sa ministrom turizma i omladine, Huseinom Memićem, i njegovim saradnicima kako bi razgovarali o borbi protiv seksualne eksploatacije dece u sektoru turizma i putovanja.

Ovaj sastanak realizovan je u sklopu projekta „BEZBEDNO PUTOVANJE – Zaštita dece od seksualne eksploatacije i zlostavljanja“, koji sprovodi Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) u saradnji sa Zaštitnikom građana Republike Srbije i Privrednom komorom Srbije.

Sektor turizma i putovanja, predstavlja posebno ranjivo područje kada je u pitanju seksualna eksploatacija i zlostavljanje dece (SEZ), zbog svoje mobilnosti i tranzitne prirode. Deca su često izložena riziku da postanu žrtve iskorišćavanja od strane turista, putnika, ali i lokalnog stanovništva.

Prepoznat je ozbiljan problem u ovom sektoru, što potvrđuje i Indeks „Izlazak iz senke“ za 2022. godinu („Out of the Shadows“ 2022), koji predstavlja prvu globalnu uporednu analizu borbe protiv eksploatacije i zlostavljanja dece (SEZ) na globalnom nivou. Izveštaj ukazuje na načine na koje 60 zemalja, obuhvatajući približno 85% globalne populacije dece, sprečavaju i reaguju na seksualnu eksploataciju i zlostavljanje dece.

Srbija se u Indeksu nalazi među zemljama s niskim ocenama u oblasti trgovine i eksploatacije dece u sektoru turizma i putovanja.

U cilju poboljšanja postojeće situacije, u toku razgovora je istaknuta zajednička potreba za unapređenjem pravnog okvira u Srbiji, posebno Zakona o turizmu i odgovarajućih podzakonskih akata. Cilj je uvođenje odredbi koje će omogućiti pravovremenu i efikasnu prevenciju i reakciju u oblasti zaštite dece od seksualne eksploatacije u turizmu i putovanjima.

Učesnici razgovora su se saglasili o nastavku saradnje u narednom periodu, s namerom da zajednički doprinesu stvaranju sigurnijeg okruženja za decu u turizmu i putovanjima.

Out of the Shadows Index 2022 – PRIVATE SECTOR MODUL  je dostupan ovde.

Globalni izveštaj Out of the Shadows Index 2022 na srpskom jeziku odstupan je ovde