Članice MODS-a Vesti

Održana regionalna radionica „Deca kažu“

Od 17. do 19. decembra 2020. održana je regionalna radionica  u sklopu projekta „Deca kažu“ sa mladima iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Ideja je bila da se deca i mladi iz Srbije i Bosne Hercegovine povežu, da razviju poverenje, da  učestvuju u dijalogu za opšte dobro, da kroz radionice ukažu na probleme sa kojima se suočavaju u svojoj zajednici.

Prvog dana radionice mladi su imali priliku da se bave istraživanjem i razumevanjem pojmova kao što su društvena kohezija – solidarnost, pravednost, zajedničko dobro, razlike. Drugog dana radionice, mladi su radili po grupama na izdvajanju zajedničkih problema/prepoznavanje prepreka u zajednici u kojoj žive. Trećeg dana, grupa od 30 mladih je radila na predlozima za smanjenje razlika u oblastima obrazovanja, zdravstva, stanovanja, životne sredine.

Mladi su tokom trodnevnog druženja pokazali da primećuju probleme u zajednici i da žele da deluju kako bi pokrenuli pozitivne promene u društvu. Prva prilika će im se ukazati već 15. januara 2021. kada će sami osmisliti i voditi konferenciju „Šta d(j)eca kažu?“ na kojoj će preneti odraslima (predstavnicima različitih institucija, ministarstva, organizacija, međunarodnih organizacija)i vršnjacima zajedničke poruke i predloge za prevazilaženje prepreka.

Projekat „Deca kažu“  ima za cilj da doprinese unapređenju društvene kohezije koja se zasniva na uključivanju i uvažavanju različitih društvenih grupa između kojih se uspostavlja uzajamno poverenje i zajednički rad na opštem dobru.

Projekat „Deca kažu“ realizuje Mreža organizacija za decu Srbije u partnerstvu sa Udruženjem za ostvarivanje prava deteta „Naša djeca“ u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Projektne aktivnosti se sprovode u saradnji sa članicama MODS-a u Srbiji i mreže „Snažniji glas za djecu“ u Bosni i Hercegovini: Beogradu (Prijatelji dece Srbije i Centar za integraciju mladih), Nišu (Otvoreni klub), Kraljevu (Fondacija SOS Dečija sela), Sarajevu (Naša djeca), Banja Luci (Zdravo da ste), Tuzli (Zemlja djece u BiH) i Prijedoru (Svjetionik).