MODS u medijima

Zlupotreba dece u medijima

O temi zlupotrebe dece u medijske svrhe u Novom danu N1 televizije  govorili su  Saša Stefanović, direktor MODS-a, i Božidar Dimić, programski koordinator organizacije Prijatelji dece Srbije. Ceo prilog možete pogledati OVDE.

Pre nedelju dana u Kancelariji zaštitnika građana predstavnici medija potpisali su Memorandum o razumevanju i prihvatanju Pravilnika protiv zloupotrebe dece u medijske svrhe, koji je izdalo udruženje Prijatelji dece Srbije.

Božidar Dimić, kaže da su se potpisivanju ovog memoranduma nisu odazvale sve pozvane medijske kuće u Srbiji. On je ipak najavio da će se nastaviti sa pozivima svim medijima da poštuju ovaj pravilnik u interesu dece.

„Radili smo monitoring tokom prve školske nedelje, primetili smo da je iako je tema obrazovanja važna i dominanta, ona se obuhvata u samo 28 odsto tekstova, dok su deca najzastupljenija u crnoj hronici“, kaže Dimić.

On je dodao da većina medija delimično ili potpuno otkriva identitet deteta i time krši njegova prava. „I štampani i elektronski mediji krše odredbe o zaštiti identiteta i ugrozavanju bezbednosti svojim programima“, istakao je.

Saša Stefanović je rekao da se može pretpostaviti da mediji žele da privuku pažnju publike, ali kad su u pitanju deca ipak treba da se nađe neki drugi način za to. „U većini mediji nema loše namere, i zato je ova inicijativa dobra da se skrene pažnja novinara, urednika, na koji način da na ispravno izveštavaju o deci“, kaže.

On je istakao da je problem što se o deci govori samo kao o žrtvama nasilja, a ne vodimo računa da li ćemo pogoršati položaj tog deteta, da li će biti stigmatizovano. „Obično do nas dolaze vesti iz malih sredina, a deca su ranjiva i važno im je šta njihovi vršnjaci misle. Više puta novinari treba da razmisle kako će obraditi neku temu, da ne bi ugrozili dostojanstvo deteta, i vodeći računa o tome kako će ono da nastavi da živi u svojoj sredini“, kaže Stefanović.

Profesionalnost i etičnost u medijima su jako važna tema, slažu se gosti.

„Ne razmišlja se mnogo o etičnosti i kako zaštiti privatnost deteta, važno nam da vidimo suze, krv, patnju i bol, a ne razmišlja se kako će to da utiče na razvoj deteta. Jako loša poruka se šalje, odgovornost je države da brine o najsiromašnijima, najranjiivijima, a ne da vam rijaliti popravlja kuću“, kazao je Dimić i upitao – na kome je odgovornosot da se bavi ovim stvarima.

Stefanović je poručio svima onima koji pišu tekstove u koje su uključena deca, da se zapitaju da li bi voleli da se njihovo dete nađe u takvoj situaciji i znaće odmah odgovor na to pitanje.

Izvor: N1