Vesti

SZO: Naša je dužnost da učinimo onlajn svet bezbednim za decu

Novi izveštaj Svetske zdravstvene organizacije (SZO) ukazuje na brojne načine za zaštitu dece na internetu

U izveštaju se naglašava važnost sprovođenja obrazovnih programa usmerenih na decu i roditelje. Mnogobrojene studije su pokazale efikasnost ovakvih programa u smanjenju nivoa nasilja, izvršenja i povezanih rizičnih ponašanja poput zloupotrebe alkohola i droga. „Naša deca provode sve više vremena na internetu, a naša dužnost je da učinimo onlajn okruženje bezbednim“, istakao je Etjen Krug, direktor Odeljenja SZO za društvene determinante zdravlja.

Zaštita dece od nasilja na internetu

Izveštaj preporučuje sprovođenje školskih obrazovnih programa koji imaju više sesija, promovišu interakciju među mladima i angažuju roditelje. Takođe, naglašava važnost obuke mladih o specifičnim životnim veštinama kao što su asertivnost, empatija, rešavanje problema, upravljanje emocijama i traženje pomoći, između ostalog. Štaviše, ukazuje da su obrazovni programi uspešniji kada koriste višestruke i različite formate kao što su video zapisi, igre, posteri, infografike i vođene diskusije.

Poboljšanje naših odgovora
Izveštaj naglašava potrebu za poboljšanjima u nekoliko oblasti uključujući:
  • potrebu za više programa za prevenciju nasilja koji integrišu sadržaje o opasnostima na internetu sa prevencijom nasilja van interneta;
  • manji naglasak na opasnosti od stranaca jer stranci nisu jedini, pa čak ni glavni prestupnici u nasilju nad decom na internetu;
  • veći naglasak na poznanike i vršnjake počinioce, koji su odgovorni za većinu krivičnih dela;
  • više pažnje na veštine zdravih odnosa, pošto su romasa i potraga za intimnošću glavni izvori ranjivosti na nasilje na internetu.
SZO ističe da pristup internetu „nudi mnoge mogućnosti za decu i mlade“, uključujući podsticanje učenja, razvoj ličnih i profesionalnih veština, izražavanje kreativnosti i učešće u društvu. Vlade treba da pronađu pravi balans između negovanja mogućnosti za mlade ljude kroz digitalno okruženje i njihove zaštite.

Izveštaj „What works to prevent online violence against children?“ je dostupan na sledećem linku.