Saopštenja Socijalna zaštita

Svetski dan borbe protiv siromaštva

Svetski dan borbe protiv siromaštva naveo je Mrežu organizacija za decu Srbije – MODS da još jednom upozori da siromaštvo i socijalna isključenost ostavljaju velike posledice na decu, njihov razvoj i njihove porodice.

Kod siromašne dece starosti do 5 godina, gotovo svako deseto dete zaostaje u rastu zbog neadekvatne ishrane. Među najbogatijima je ovo tek jedno u tridesetoro dece. Obuhvat dece vrtićima u uzrastu od 3 do 5 godina je preko tri puta manji kod najsiromašnijih u odnosu na najbogatije porodice. Deca siromašnih na tom uzrastu najčešće odrastaju bez dečijih knjiga, kasnije ne završavaju na vreme osnovnu školu, u manjem procentu upisuju srednju školu (62% prema 94% iz grupe najbogatijih).

I pored toga, u Srbiji se nedovoljno izdvaja za podršku najsiromašnijim porodicama i njihovoj deci. Sadašnja situacija je utoliko teža jer ne postoji jedinstvena politika koja će odgovoriti na potrebe siromašnih i društveno isključenih. Nažalost, postojeći resursi se nedovoljno koriste, a njihov efekat je umanjen jer su usitnjeni i izdeljeni.

Broj siromašnih se ne smanjuje, a EU fondovi stoje neiskorišćeni

U svetlu evropskih integracija, pitanje je koliko je naša država spremna za povlačenje i korišćenje fondova iz EU koje bismo mogli da koristimo za razvoj socijalnih usluga za najranjivije društvene grupe, među kojima su deca u najvećem riziku od siromaštva.

Broj siromašne dece se ne smanjuje, naprotiv, taj broj raste iz godine u godinu, a vreme prolazi i kao društvo dozvoljavamo da se siromaštvo prenosi iz generacije u generaciju.

S druge strane, i deca očekuju ekonomske mere i investicije koje treba da smanje njihovo siromaštvo i da pruže suštinsku podršku njihovim porodicama.

Zato je pravi trenutak da Vlada Republike Srbije izađe sa predlogom mera kako da, za početak, postojeća budžetska sredstva bolje iskoristi za podršku najsiromašnijim, i kako da u tu svrhu iskoristi pretpristupne fondove iz EU. Da li je teško pronaći spasonosnu formulu i mehanizam za delotvornije korišćenje postojećih sredstava i veću apsorpciju pretpristupnih fondova EU za podršku deci da odrastaju u svojim porodicama i da osete što manje posledice siromaštva i krize?

Saopštenje za javnost u PDF formatu možete preuzeti sa OVDE.