Članice MODS-a Vesti

Proglašeni pobednici konkursa “Detinjstvo je…” 

Više od 300 dece širom Srbije obeležilo Međunarodni dan dece kroz konkurs “Detinjstvo je…”

Više od 300 predškolaca i učenika iz 30 opština u Srbiji, od Kosovske do Sremske Mitrovice, zakoračilo je u čarobni svet mašte i kreativnosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana dece, udruženi pod jednim sloganom: „NE ŽELIM BRIGE, ŽELIM VIŠE IGRE!“. Kroz boje, slova i maštovite priče, istakli su važnost bezbrižnog detinjstva. 

Od februara,  predškolci i učenici do 18 godina imali su priliku da šalju svoje radove, inspirisani stihovima naše himne “Za svako dete”, koju je komponovala naša ambasadorka Ana Stanić. Ovaj konkurs omogućio je deci da izraze svoju originalnost na jedinstven način, pružajući im priliku da kroz svoje radove prikažu šta za njih znači bezbrižno detinjstvo. Tema inspirisana himnom MODS-a podstakla je mnoge mlade umove širom naše zemlje da nam otkriju svoje jedinstvene poglede na jedan od najlepših perioda u životu.

Zajedno sa decom iz svih krajeva naše zemlje, proslavili smo kreativnost, maštovitost i trud naših najmlađih umetnika i pisaca. Njihova dela su nas podsetila koliko je važno negovati i podsticati dečju kreativnost i slobodu izražavanja. Svako dete koje je učestvovalo u ovom konkursu je pobednik, jer je svojim radom pokazalo važnost detinjstva i šta sve deca mogu kada im se pruži prilika da izraze svoju kreativnost.

Pobednici likovnog i literarnog konkursa preuzeli su svoje nagrade, a planiran je i put u fabriku slatkiša Bambi u Požarevcu. Posebno su nagrađeni najbolji radovi i dodeljene prve, druge i treće nagrade u četiri kategorije: za predškolce, niže razrede osnovne škole, više razrede osnovne škole i srednjoškolce. Takođe dodeljene su  i pohvale za radove koji su se istakli po svojoj originalnosti i kreativnosti. Naši predškolci su nas oduševili svojim neiskvarenim pogledom na svet i jednostavnom, ali dirljivom interpretacijom detinjstva. Učenici nižih razreda osnovne škole pokazali su nam koliko su u stanju da izraze svoje misli i osećanja kroz reči i slike. Učenici viših razreda osnovne škole su nas impresionirali zrelošću i dubinom svojih radova, dok su srednjoškolci demonstrirali svoju sposobnost da kritički sagledaju detinjstvo i prenesu nam svoje složene i raznovrsne perspektive.

Inicijator i operativni nosilac konkursa je naša članica Centar za kreativni i održivi razvoj Misturafina.

Izražavamo veliku zahvalnost našem sponzoru, kompaniji Bambi, koja je prepoznala vrednost i značaj ovog projekta i pružila nesebičnu podršku u njegovoj realizaciji. Takođe, veliku zahvalnost upućujemo i  Muzeju nauke i tehnike, našem domaćinu, koji je omogućio da se radovi izlože u predivnom prostoru, što je dodatno doprinelo kvalitetu ovog konkursa.

Pored pobednika, organizatora i ponosnih roditelja, na svečanoj dodeli nagrada prisustvovali su i naši abasadori, čarobna Ana Stanić i naš divni mladi glumac Stevan Piale.

Konkursi poput ovog pružaju dragocen uvid u svet mladih, otkrivajući kako oni kroz reči i slike izražavaju svoje misli i osećanja. Istovremeno, ovi radovi pokazuju bogatstvo različitih iskustava dece iz različitih delova zemlje. 

Ovaj konkurs je plod saradnje Mreže organizacija za decu Srbije i kompanije Bambi. Ideja za „Detinjstvo je…“ proizilazi iz želje da se mladima pruži prilika da izraze šta za njih znači bezbrižno detinjstvo, kako bi se podstaklo razmišljanje o tom važnom životnom periodu. Detinjstvo je vreme za sanjanje, istraživanje i stvaranje, a naši pobednici su svojim radovima pokazali da su njihovi snovi i ideje beskonačni i neprocenjivi. 

Rezultate konkursa možete pogledati na sledećem linku.

Fotografije sa događaja pogledajte ovde.

Prilog RTS-a pogledajte ovde.

Prilog TV Studio B pogledajte ovde.