Evropske integracije Saopštenja

Pristupanje Srbije Programu za prava, jednakost i državljanstvo

Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) izražava veliko zadovoljstvo povodom pristupanja Srbije Programu EU za prava, jednakost i državljanstvo. Pristupanjem ovom Programu, čiji godišnji budžet iznosi 63 miliona evra, lokalnim samoupravama, javnim ustanovama i organizacijama civilnog društva iz Srbije omogućeno je da konkurišu za sredstva za sprovođenje aktivnosti u oblasti borbe protiv diskriminacije i svih oblika netolerancije, promocije jednakosti između muškaraca i žena, zaštite prava deteta, borbe protiv nasilja u porodici i sl. 

MODS podseća da je inicijativa za pristupanje Srbije Programu potekla od organizacija civilnog društva koje su u martu 2015. godine uputile Vladi Republike Srbije ovaj predlog. Među pokretačima inicijative bili su Mreža žene protiv nasilja, Nacionalna mreža Partnerstvo za pomirenje kroz predškolsko vaspitanje i obrazovanje i Mreža organizacija za decu Srbije. Nakon višegodišnjih zagovaračkih napora, pristupanje Srbije Programu finalizovano je sporazumom koji su 16. jula 2018. u Beogradu potpisali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i šef delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici.

Program EU za prava, jednakost i državljanstvo 2014-2020 ustanovljen je 2013. godine u cilju promocije i zaštite jednakosti i osnovnih prava. Ukupan budžet programa iznosi 439 miliona evra. Kao prvoj državi Zapadnog Balkana koja je postala deo Programa, Srbiji se osim pristupa značajnim sredstvima za ispunjavanje uslova iz prеgovaračkih Poglavlja 19, 23 i 24, otvaraju mogućnosti i za razvoj saradnje i partnerstava sa subjektima iz drugih evropskih zemalja koji se bave sličnim problemima.

MODS poziva sve vladine agencije i organizacije civilnog društva da se podrobno informišu o ovom Programu i pristupe izradi kvalitetnih projektnih predloga i razvoju međunarodnih partnerstava u cilju promocije jednakosti i osnovnih prava svih, a naročito dece i osoba iz osetljivih društvenih grupa.