Vesti

Predstavljen Katalog asistivne tehnologije

U okviru međunarodne konferencije „Nove tehnologije u obrazovanju“, koja je održana u Beogradu u Belekspocentru od 9. do 11. februara 2017. godine, predstavljen je Katalog asistivne tehnologije koji je nastao sa ciljem da se oblast asistivnih tehnologija približi roditeljima, nastavnicima, osobama sa invaliditetom, ličnim pratiocima, pedagoškim asistentima kao i svima koji se bave decom sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom.

Katalog je nastao u saradnji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kancelarije UNICEF-a za Srbiju, Grupe za socijalnu inkluziju, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Centra za promociju nauke, Privredne komore Srbije, a u okviru Zajedničkog programa za uključivanje Roma i marginalizovanih grupa koji je podržala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

Katalog lako dostupan svima

Katalog je informativno–edukativnog sadržaja i sadrži pregled sredstava i uređaja asistivne tehnologije, njihove osnovne karakteristike i svrhu, a rađen je u skladu sa principom univerzalnog dizajna zbog što lakše dostupnosti svim ljudima. Osobama koje uz pomoć čitača ekrana čitaju sadržaje sa računara pored teksta, biće dostupne i slike, grafikoni i tabele predstavljene asistivne tehnologije. Radi lakšeg snalaženja, tehnologije i pomagala su sortirani po nameni i složenosti tehnologije.

Preuzmite Katalog asistivne tehnologije – OVDE.

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja