Saopštenja

Osuda pretnji Centru za prava deteta

Mreža organizacija za decu Srbije osuđuje pretnje koje se upućuju našoj članici Centru za prava deteta nakon što je ova organizacija podržala inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti izmena i dopuna Krivičnog zakonika kojima se uvodi doživotna kazna zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta i poziva državne organe da u skladu sa zakonom reaguju i zaštite naše koleginice.

Naročito izražavamo žaljenje što se sa ozbiljnim pretnjama po život i bezbednost naših koleginica počelo nakon gostovanja Igora Jurića, zastupnika Fondacije „Tijana Jurić“ na RTS-u u emisiji „Upitnik“ u kojoj je istakao da je jedna od potpisnica inicijative i Centar za prava deteta.

Zato pozdravljamo poziv gospodina Jurića  da se prestane sa napadima na sve one koji imaju drugačiji stav i da se izborimo za društvo u kojem niko ne sme biti izložen linču zbog svog stava.

Želimo da naglasimo da u demokratskom društvu, koje gradimo i u kojem želimo da živimo, pokretanje zakonom dozvoljenih inicijativa, kao što je inicijativa za ocenu ustavnosti, ne sme biti povod za nasilje, pretnje, vređanje i etiketiranje.

Pozivamo organizacije da pruže podršku  i izraze solidarnost sa našim kolegama iz Centra za prava deteta i svim organizacijama i pojedincima koji se bore za društvo koje se zasniva na vladavini prava i poštovanju ljudskih prava.