Članice MODS-a Vesti

Održana II sektorska obuka – „Unapređenje internih mehanizama organizacije za očuvanje bezbednosti dece“

Zbog velike zainteresovanosti organizacija civilnog društva, Užički centar za prava deteta i Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) organizovali su još jednu obuku za Unapređenje internih mehanizama organizacije za očuvanje bezbednosti dece. Pored onlajn obuke, održali smo i individualno mentorstvo kako bi organizacijama pružili dodatne informacije i pomogli im da standarde zaštite dece integrišu u svoj rad.

Obuka je održana 09. i 10. novembra 2023. godine za 10 učesnika/ca iz 9 organizacija koje rade sa decom i za decu.

Cilj obuke bio je da predstavnici organizacija spoznaju neke od standarda za očuvanje bezbednosti dece, ali i da provere u kojoj meri ih ispunjavaju; da se osnaže u kreiranju plana za unapređenje internih mehanizama i procedura za očuvanje bezbednosti. Obuka je kreirana tako da predstavnicima OCD pomogne da procene koliko su njihove aktivnosti koje sprovode bezbedne za decu sa kojom rade, ali i da sami procene rizike kojim deca mogu biti izložena.

Učesnici obuke su samu obuku procenili jako korisnom s obzirom na to da je organizacijama koji rade sa decom i za decu jedan od ključnih prioriteta očuvanje bezbednosti dece. Obuka je pomogla organizacijama da uspostave i unaprede mehanizme za očuvanje bezbednosti dece sa kojom rade, da deluju preventivno i da ukoliko nemaju stvore mehanizme za reagovanje.

Vodič za unapređenje internih mehanizama organizacije za očuvanje bezbednosti dece možete preuzeti ovde.

Alate i model primere koji mogu pomoći organizacijama, privatnim školicama da naprave interni protokol za zaštitu dece od nasilja možete pogledati ovde.

Obuka se realizuje u okviru četvorogodišnjeg projekta EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji koga podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji, a sprovodi Beogradska otvorena škola i partneri. Za cilj ima da dopre do svih pojedinaca i grupa koje su aktivne u svojim zajednicama i koje doprinose pozitivnim društvenim promenama.

Užički centar za prava deteta je Regionalni EU resurs centar za organizacije civilnog društva zapadne i jugozapadne Srbije.

https://euresurscentar.bos.rs

/https://regioeurc.ucpd.rs/