Članice MODS-a Vesti

Održana 10. Skupština MODS-a: Zajednička posvećenost pravima deteta

Beograd, 15. novembar – U prostorijama Kafe bara 16 u Beogradu, danas je, u hibridnom obliku, uspešno održana jubilarna 10. Skupština Mreže organizacija za decu Srbije (MODS). Skupom je predsedavala Iva Eraković, izvršna direktorka Prijatelja dece Srbije i članica UO MODS-a.

Izveštaji i pregled aktivnosti

Rad Skupštine otpočeo je razmatranjem izveštaja o radu MODS-a za 2022. godinu, izloženog od strane direktora Saše Stefanovića. Jasmina Miković (SOS Dečija sela Srbija), predsednica UO, je potom predstavila izveštaj o radu ovog tela, dok je Nataša Raičević (GRiG) pružila uvid u izveštaj Nadzornog odbora za istu godinu. Svi izveštaji su jednoglasno usvojeni od strane članova i članica Skupštine.

Novi članovi MODS-a

U nastavku Skupštine, usledilo je kratko predstavljanje novih organizacija za prijem u članstvo u MODS-u. Udruženje „Deca sa Ahondroplazijom Srbije“ iz Kikinde i Akademska inkluzivna asocijacija iz Beograda postale su deo MODS-a jednoglasnom odlukom Skupštine.

Umrežavanje

Direktor MODS-a, Saša Stefanović, predstavio značaj umrežavanja „Unapređenje kapaciteta organizacija kroz umrežavanje“, ističući da umrežavanjem organizacije imaju priliku da unaprede svoje kapacitete, povećaju uticaj i postanu vidljivije.

Predstavljanje tematskih grupa MODS-a

Nakon toga, koordinatorke tematskih grupa MODS-a predstavile su planove i prioritete za naredni period. Maja Milačić (GRiG) predstavila je TG Socijalna i zdravstvena zaštita (stanovanje), Dubravka Kahrimanović (Prijatelji dece Srbije) predstavila je TG Održivost (zaštita životne sredine, inovacije, digitalizacija), Jovana Škorić (Centar za nestalu i zlostavljanu decu) predstavila je TG Zaštita dece od nasilja i rodno nasilje i rodna jednakost. Aleksandra Milutinović (Okular) bila je sprečena da se priključi skupu te je Saša Stefanović predstavio TG Obrazovanje, kultura i mediji (medijska pismenost, rani razvoj).

EU Resurs Centar

Poseban segment Skupštine bio je posvećen predstavljanju EU Resurs centra. Maja Popović iz Beogradske otvorene škole i Jelena Žunić Cicvarić, programska direktorka Užičkog centra za prava deteta i koordinatorka Regionalnog EU resurs centra za zapadnu i jugozapadnu Srbiju, podelile su informacije o regionalnim resurs centrima i dostupnoj finansijskoj podršci udruženjima.

Institucionalna zaštita: Pokrajinski zaštitnik građana

Doc. dr Dragana Ćorić, Pokrajinska zaštitnica građana – ombudsmanka, predstavila je ulogu institucije ombudsmana u zaštiti prava deteta od svih oblika nasilja, pružajući učesnicima dodatno razumevanje ove važne institucije.

Indeks „Izlazak iz Senke“: Prikaz stanja u privatnom sektoru

Mirjana Džuverović, programska koordinatorka MODS-a, predstavila je Indeks „Izlazak iz senke“, pružajući uvid u zaštitu dece od seksualne eksploatacije i zlostavljanja (SEZ) u privatnom sektoru.

Fotografije sa Skupštine možete pogledati na sledećem linku.