Vesti

Održan trening za članice MODS u cilju razvoja kapaciteta za prevenciju i zaštitu dece od nasilja

Članica MODS, Udruženje građana Libero, u saradnji sa UNICEF-om, organizovala je trening za organizacije članice MODS u cilju razvoja kapaciteta za prevenciju i zaštitu dece od zanemarivanja, zloupotrebe, zlostavljanja i nasilja. Trening je namenjen za 20 članica MODS iz 20 lokalnih zajednica u kojima će se sprovoditi zagovaračke kampanje za uspostavljenje lokalnih sporazuma za prevenciju i zaštitu dece od nasilja. Tema koja je obrađivana je digitalno nasilje nad decoma, a trening je održan u Vršcu, od 3. do 5. februara 2017. godine.

Trening Vršac UG Libero

Program  treninga  je pokrio sledeće oblasti i teme:

1. Internet i digitalna komunikacija i njene specifičnosti koje su u vezi sa decom

2. Oblici zanemarivanja, nasilja, zlostavljanja i zloupotrebe dece putem interneta i najzastupljeniji oblici nasilja kod nas

3. Prevencija i zaštita dece od zanemarivanja, nasilja, zlostavljanja i zloputrebe putem Interneta

4. Sistematska podrška na mestu gde se nasilje dešava – SOS Fejsbuk aplikacija, NET Patrola

Obuka je sprovedena u okviru trodnevnog treninga, tokom koje su kombinovane nekoliko metoda rada kao (interaktivna predavanja, vežbe radioničarskog tipa, studija slučaja, grupna i vođena diskusija…) posebno usmerenih na aktivno učešće prisutnih i savremene teorije učenja odraslih.

Trening Vršac UG Libero

Učesnici na treningu imali su priliku da razviju opšte i posebne kompetencije (znanja i veštine) neophodne za: razumevanje digitalne komunikacije i njene specifičnosti; prepoznavanje fenomena zanemarivanja, nasilja, zlostavljanja i zloupotrebe dece putem interneta; upoznavanje sa alatkama za sistematsku podršku deteta; upoznavanje sa mogućim modalitetima prevencije i zaštite dece od zanemarivanja, nasilja, zlostavljanja i zloupotrebe putem interneta;  multisektorsku saradnju u procesu zaštite dece.

Trening je sproveden u okviru IPA II projekta „Zaštita dece od nasilja i promocija socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju u zemljama Zapadnog Balkana i Turske“, koji se sprovodi u saradnji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva zdravlja, Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije i UNICEF-a, uz finansijsku podršku Evropske Unije.

Više slika sa samog treninga možete pogledati na zvaničnoj Fejsbuk stranici MODS – OVDE.