Vesti

Održan drugi međunarodni inkluzivni festival dečijeg i omladinskog stvaralaštva – ART ZONA ZA SVE

Drugi međunarodni inkluzivni festival dečijeg i omladinskog stvaralaštva, „ART ZONA ZA SVE“, u organizaciji članice MODS-a, Udruženja „Dečiji centar Zaječar“, održan je od 11. od 15. septembra 2017. godine.

ART Zona za sve, Zječar

Festival je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS dok je kompletna organizacija bila volonterskog karaktera. U toku festivala Zaječar je ugostio učesnike iz 14 gradova iz zemlje i inostanstva, oko 500 dece sa smetnjama u razvoju i dece iz opšte populacije: Niš, Prokuplje, Negotin, Kladovo, Bor, Kruševac, Paraćin, Beograd, Prijedor (BiH), Strumica (Makedonija), Vidin i Kula (Bugarska), Lipljan i Gračanica.

ART Zona za sve, Zječar

Festival je otvorio direktor MODS-a Saša Stefanović, a prisutnima se obratila i Milena Jerotijević ekspertkinja za inkluzivno obrazovanje u Mreži podrške inkluzivnom obrazovanju. Festivalu je prethodio defile učesnika i publike koji je organizovano krenuo sa Trga oslobođenja.

ART Zona za sve, Zječar

Zašto ART ZONA treba da postoji? 

Festival je organizovan sa ciljem da senzibiliše lokalnu zajednicu za kapacitete dece i mladih sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Stoga su prve večeri nastupili pobednici takmičenja “Ja imam talenat“ Milica Đokić i Nenad Mahmutović. Publika je potom imala prilike da vidi i predstavu “Da ja nađem čovečnost“ u izvođenju Centra Banja – Banjsko Strumica, predstava je pobedila na Međunarodnom festivalu “Bez maske“ održanom u Skoplju u novembru 2016. godine.

ART Zona za sve, Zječar

U toku pet festivalskih dana publika je imala prilike da uživa gledajući 12 predstava, film, balet, horove… Festival je i ove godine svojim učešćem podržala IPA (Internacionalna policijska asocijacija) sekcija Srbije. Svečano zatvaranje svojim koncertom uveličali su članovi VIS NEBOGRAD iz Beograda.

ART ZONA je ponudila i prateće programe – radionice, tribine, igre…

U okviru pratećeg programa paralelno su se u dvorištu svakodnevno odvijale edukativne likovne i  muzičke radionice. U dvorištu su bili postavljeni štandovi na kojima su gosti izlagali svoje radove nastale u udruženjima i ustanovama za decu i mlade sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

ART Zona za sve, Zječar

Drugog dana festivala organizovalna je javna tribina pod nazivom “Inkluzija nema alternativu“. Diskusiju je vodila Milena Jerotijević ekspertkinja za inkluzivno obrazovanje. Tribina je imala za cilj da ukaže na problem izostanka dodatne podrške deci na lokalu. 

ART Zona za sve, Zječar

Ovogodišnji festival je pokazao da smo krenuli pravim putem, nasmejana lica dece i odraslih, suze izazvane jakim emocijama, i prijateljstva koja smo stekli učvrstio nam je veru da i uprkos preprekama ne smemo odustati. Pripreme za “Treći međunarodni inkluzivni festival dečijeg i omladinskog stvaralaštva – ART ZONA ZA SVE“, već su započele. Festival će biti održan u maju 2018. godine.

ART Zona za sve, Zječar