Vesti

NSMEDE kampanja „Novi Sad čita deci“

Novosadska mreža za decu NSMEDE, pokrenula je kampanju “Novi Sad čita deci“, koju će  više od 25 organizacija i institucija realizovati tokom februara u Novom Sadu. Ovu inicijativa pokrenuta je od organizacije Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima “Harmonija“, koja ujedno i koordinira ovom akcijom.

Osnovna ideja inicijative je da različitim aktivnostima učini čitanje dostupnim deci bez obzira na to gde žive i borave, a informacije o tome zašto je čitanje sa detetom važno, kako se biraju knjige i kako se deca uključuju u aktivnosti čitanja približi roditeljima. Dakle, aktivnosti ove akcije biće usmerene na  podizanje svesti o značaju čitanja detetu i sa detetom od najranijih dana. 

Zašto je čitanje sa decom važno?

Čitanje sa detetom je značajno kako za usvajanje reči i komunikacijske veštine, tako i za podsticaj mašte i kreativnosti, saznajnom razvoju i kritičkom mišljenju, kao i za razvoj osećaja bliskosti privrženosti sa odraslima koji detetu čitaju i kreiranje rituala u odnosu sa starateljima koji kod dece stvaraju osećaj sigurnosti, opuštenosti i zaštićenosti. 

Ova aktivnost je naučno dokazana kao celovit i efikasan oblik podrške ranom razvoju. Pokazuje se naročito značajnom  za decu koja rastu u manje stimulativnim okruženjima, ili u porodicama koje su, usled hroničnog stresa i teškoća, u riziku za manji kvalitet staranja o detetu.

zasto-deca-vole-da-im-roditelji-citaju-price-za-laku-noc (8)

Kada se aktivnosti realizuju?

Aktivnosti započinju „Obukom za Čitače“, koja će se za prijavljene volontere održati 31. januara 2018. godine. Za čitače se prijavilo više od 60 naših sugrađana- mama, tata, baka, lekara, profesora, studenata, učenika, vaspitača, učitelja, inžinjera, menadžera, glumaca i mnogi drugi.

Osim organizacija koje aktivno učestvuju u realizaciji aktivnosti, incijativu su podržali i Pokrajinski zaštitnik građana-ombudsman, Gradska biblioteka u Novom Sadu i više izdavačkih kuća i udruženja roditelja, Medicinski fakultet (odsek za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Visoka strukovna škola za obrazovanje vaspitača, Filozofski fakultet (odseci za psihologiju i pedagogiju). Neke od aktivnosti su podela informativnih informativni flajeri na temu zašto je važno čitati a čitaće se i u neformalnim romskim naseljima i drugim mestima u gradu.

Nakon realizovanih aktivnosti u sklopu akcije “Novi Sad čita deci“, planiran je sastanak Novosadske mreže za decu NSMEDE, 28.2.2018. godine, na kojem će se predstaviti rezultati ove inicijative.

*** Umrežavanjem u zajednici do podrške: Novosadska mreža za decu NSMEDE nastavlja sa aktivnostima

Na web stranici Centra za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima Hramonija u odeljku NS ČITA DECI i FB stranici Novi Sad ČITA DECI možete da pratite aktuelna događanja tokom februara u okviru ove inicijative i podržati ideju da 15 minuta čitanja dnevno bude iskustvo koje ima svako dete naše zajednice.