Članice MODS-a Saopštenja

Nasilje nad maloletnom devojkom u rijaliti programu Zadruga

Reagovanje državnih organa

Beograd, 16.3.2022. Povodom nasilja nad maloletnom devojkom M.V. u rijaliti formatu Zadruga Televizije Pink, Mreža organizacija za decu Srbije i Prijatelji dece Srbije su se obratili Regulatornom telu za elektronske medije, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, Zaštitniku građana i Poverenici za ravnopravnost.

Učešće maloletnika i nasilja nad njima u rijaliti programu otvaraju pitanja odgovornosti pružaoca medijskih usluga koji uključuje decu (dete je svaka osoba do 18 godina) u ovaj televizijski format i pitanje zaštite dece od nasilja, njihove bezbednosti i sigurnosti kao učesnika u ovakvim programima.

Posle našeg obraćanja, Ministarstvo unutrašnjih poslova nas je obavestilo da je prijavu prosledilo Osnovnom javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici na dalje postupanje i Policijskoj upravi Sremska Mitrovica koja je nadležna prema mestu na kome se desilo nasilje (studio u Šimanovcima).

Regulatorno telo za elektronske medije je tražilo od nas dopunu prijave jer na kanalima nad kojim vrše monitoring nisu uspeli da nađu emitovan sporni sadržaj. Iako pružalac medijskih usluga Pink Media Group ima dozvole za više specijalizovanih medijskih usluga na kojima emituje rijaliti programe (uključujući Zadrugu), uvereni smo da REM može i treba da reaguje i po službenoj dužnosti na osnovu Pravilnika o zaštiti prava maloletnika u pružanju medijskih usluga i Pravilnika o načinu izricanja mera pružaocima medijskih usluga.

Zaštitnik građana i Poverenica za ravnopravnost su nas obavestili da će proveriti postupanje nadležnih organa na koje smo ukazali.

Mreža organizacija za decu Srbije i Prijatelji dece Srbije pratiće postupanje institucija povodom ovog slučaja uvereni da je svima zajednički interes zaštita dece od nasilja.

Mreža organizacija za decu Srbije

Saša Stefanović, direktor

Prijatelji dece Srbije

Iva Eraković, izvršna direktorka