Saopštenja

Na mestu stradanja dece privatni vrtić

Mreža organizacija za decu Srbije apeluje na državne organe grada Beograda i resorno ministarstvo za obrazovanje da prilikom donošenja odluka, iz domena svoje nadležnosti, u vezi sa privatnim vrtićem na Starom sajmištu imaju u vidu da je na tom mestu bio nacistički logor u kome su ubijana deca u gasnim komorama tokom Drugog svetskog rata.

Nacistički logor na Starom sajmištu bio je logor namenjen za istrebljenje Jevreja sa okupirane teritorije Srbije. Na tom mestu je stradalo blizu 7000 Jevreja, uglavnom žena, dece i starih, od kraja 1941. do maja 1942. Jevreji su ubijani u kamionu koji je bio pokretna gasna komora. Od maja 1942. postao je Prihvatni logor Zemun kroz koji je prošlo oko 32000 ljudi od koji je oko 10600 ubijeno, umrlo od gladi, bolesti, teških uslova života u logoru. U tom periodu velika većina zarobljenika bili su Srbi, uglavnom iz Hrvatske i Bosne, ali bilo je i Hrvata, Bošnjaka, Grka, Albanaca i Jevreja.

Bojimo se da na ovakvom mestu stradanja, posebno dece, koje treba da bude spomenik sećanja na zločine koje su počinili nacisti, najblaže rečeno, nije primereno otvarati vrtić.

Verujemo da je obaveza države da neguje kulturu sećanja na antifašističku borbu i stradanja naših građana. Ne smemo da zaboravimo doprinos naše zemlje u antifašističkoj borbi i da dopustimo da polako nestaju obeležja i mesta koja svedoče o toj borbi i žrtvama nacista, fašista i saradnika okupatora.

Dugujemo našoj deci da ostavimo obeležja i sećanja na antifašizam i sve nevine koji su stradali tokom Drugog svetskog rata zbog odgovornosti koju imamo kao društvo pred istorijom i pred našom decom.