Vesti

Fizičko kažnjavanje dece u Srbiji ne sme da postoji – MODS protiv promovisanja

Mreža organizacija za decu Srbije osuđuje istupanje pojedinaca koji promovišu fizičko kažnjavanje dece u Srbiji i medije koji sve češće daju prostor ličnostima koje se otvoreno zalažu za fizičko kažnjavanje dece.

Nedopustivo je da se, koristeći medijski prostor, telesno kažnjavanje otvoreno podržava kao poželjno, potrebno i naročito kao obavezno sredstvo u vaspitanju.

Nedopustivo je da se otvara prostor u medijima za manipulisanje optužujući roditelje, koji decu ne kažnjavaju fizički, da su razmazili svoju decu i da su time krivi za patologiju našeg društva i porast nasilja.

Nedopustivo je  promovisanje „psihologije“ koja otkriva da ljubav stvara nasilnike

Država ima zakone kojima se zabranjuju namerni napadi na druge osobe. Problem je u tome što u mnogim društvima ovi zakoni ne obezbeđuju deci isto toliko zaštite koliko i odraslima. Prema jednoj od definicija telesno kažnjavanje je svako postupanje preduzeto radi kažnjavanja dece koje bi se smatralo nezakonitim napadom ukoliko bi bilo usmereno protiv odrasle osobe.

Veoma je tanka linija između fizičkog kažnjavanja i nasilja. Zabranom telesnog kažnjavanja dece treba da se postigne društvena svest da je telesno kažnjavanje neprimeren način komunikacije sa decom i vaspitanja dece. Bez izgradnje svesti biće teško ostvariti trajno sprečavanje telesnog kažnjavanja kao i promenu ponašanja. Batine su sredstvo komunikacije koje bi trebalo da smo i kao pojedinci i kao društvo prevazišli.

Ako pokažete osećanja detetu, ako ste ga saslušali, ako ste pokušali da rešite problem na drugačiji način od jednostavnog fizičkog kažnjavanja, to ne znači da ste kao roditelji slabi i nemoćni i da stvarate nasilnike. To znači da ste otvoreni za pozitivno roditeljstvo koje se temelji na poštovanju ljudskih prava dece i na nenasilnom okruženju, bez  telesnog ili psihički ponižavajućeg kažnjavanja radi razrešavanja sukoba ili „podučavanja“ disciplini i poštovanju.