Vesti Zaštita od nasilja

MODS i Zaštitnik građana zajedno na projektu zaštite dece od seksualnog nasilja

1. jula počela je realizacija projekta „Zajedno za okončanje seksualnog zlostavljanja dece“ (Joining forces to end Child Sexual Abuse) koji Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) realizuje u partnerstvu sa institucijom Zaštitnika građana Republike Srbije.

Projekat će doprineti promenama na nivou praktičnih politika u oblasti seksualnog nasilja i eksploatacije dece. Kroz projekat će se sprovesti inicijativa za zagovaranje promena politike zasnovanih na dokazima („advocacy-based“) u oblasti seksualnog zlostavljanja dece. Osnov za zagovaranje će predstavljati rezultati globalnog istraživanja o seksualnom nasilju nad decom (Out of the Shadows Index) koji se sprovodi u 60 država, među kojima je i Srbija.

Out of the Shadovs Index, koji je razvio The Economist Impact, meri kako se nacionalni akteri u 60 zemalja bave seksualnim zlostavljanjem i eksploatacijom dece. Indeks, koji se fokusira na politike, prakse i standarde, ukazuje šta je potrebno da se uradi da bi se postigao cilj Ujedinjenih nacija da se okončaju svi oblici nasilja nad decom do 2030.