Članice MODS-a MODS u medijima Vesti

Javna debata:,,Šta detetu treba da raste do neba? – Podrška porodici za podsticajno roditeljstvo u ranom razvoju dece“

U okviru programa Dečije nedelje Prijatelji dece Srbije su održali javnu debatu ,, Šta detetu treba da raste do neba? – Podrška porodici za podsticajno roditeljstvo u ranom razvoju dece“. Učesnici su predstavili značaj ulaganja u rani razvoj deteta, a samim tim i značaj podrške roditeljima, starateljima kao i hraniteljima dece. Među prisutnima bili su i studenti i novinari koji su imali pravo uključivanja, diskutovanja i učestvovanja u javnoj debati. Debata se prenosila uživo, a gledaoci su mogli da postavljaju pitanja putem društvenih mreža.

Na debati su u svojstvu govornika govorili: državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić, samostalni savetnik u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju i psiholog Vesna Tekić, ispred UNICEF-a Mila Vuković Jovanović, direktor Mreže za organizaciju dece Srbije Saša Stefanović, dečiji psiholog Vesna Janjević Popović i Iva Eraković – direktorka Prijatelja dece Srbije i moderatorka skupa.

Predstavnice Vlade RS su detaljno su govorile o naporima Ministarstva u unapređenju Zakona o finansijskoj pomoći porodica sa decom kao i naporima i ostvarivanjima ciljeva za lakši život porodica sa decom. Predstavnica UNICEF-a je predstavila aktivne programe koja pomenuta organizacija sprovodi, u cilju osvešćavanja ljudi o nenasilnom vaspitanju dece, a takođe je i govorila o statusu i položaju hranitelja u društvu. Predstavnik civilnog sektora govorio je o angažovanju civilnog društva u tematiku vezanu za decu i porodicu, dok je psihološkinja govorila o značaju pozitivnog roditeljstva.

Prisutne predstavnice Ministarstva unutrašnjih poslova su predstavile Projekat osnaživanja predstavnika mladih i policije u oblasti prevencije maloletničkog kriminala, pod nazivom ,,SMERNICE ZA SPROVOĐENjE RADIONICE – MOJE JE PRAVO DA ZNAM SVOJA PRAVA I OBAVEZE“, koji su pripremali u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i sa Prijateljima dece Srbije.

Među pristiglim pitanjima istakao se problem hranitelja, koji nailaze na veliku osudu i nerazumevanje okoline u svojoj odluci da budu hranitelji.

Sa debate će biti izvedene preporuke koje će biti upućene svim relevantnim institucijama.

Izvor: Prijatelji dece Srbije