Članice MODS-a

Druženje volontera sa korisnicima Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju u Čajetini u okviru Dečije nedelje

U okviru Dečije nedelje, u Čajetini su organizovane mnogobrojne aktivnosti u obrazovnim institucijama i organizacijama koje rade sa decom. U Dnevnom boravku za decu sa smetnjama u razvoju „Zračak“, čitava nedelja je obeležena radošću i druženjem korisnika sa posetiocima. U petak, 5. oktobra, „Zračak“ su posetili učenici osnovne škole „Dimitrije Tucović“, koji su u aprilu ove godine učestvovali u obuci za mlade volontere u okviru projekta „Partnerstvo u zajednici – rešenje krize“.

Ovaj jednogodišnji projekat se bavi unapređivanjem usluga socijalne zaštite i poboljšanjem kvaliteta života dece i mladih sa smetnjama u razvoju. Jedna od realizovanih obuka je bio i trodnevni seminar o vršnjačkoj edukaciji za mlade volontere, za podršku deci sa smetnjama u razvoju u opštini Čajetina u kriznim situacijama. Obuka za mlade je zamišljena i realizovana kao osposobljavanje mladih za volonterski rad u okviru Dnevnog boravka decu sa smetnjama u razvoju i vršnjačku edukaciju, kroz koju bi učesnici svojim drugarima iz srednje škole i 7. i 8. razreda osnovne škole mogli da prenesu iskustvo i stečeno znanje o pružanju podrške deci sa smetnjama u razvoju, naročito u kriznim situacijama.

Učenice koje su učestvovale na seminaru, su zajedno sa starijom volonterkom Danicom Radibratović, posetile korisnike „Zračka“ i sa njima i zaposlenima realizovale kreativnu i kulinarsku radionicu. Svi učesnici su radovali druženju i radu, a naročito kreiranju malih umetničkih dela od voća, koje su svi zajedno, na kraju, sa uživanjem pojeli.

Po rečima Zorice Milosavljević, predsednice Zlatiborskog kruga, koji je pružalac usluge socijalne zaštite Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju u Čajetini, ovo udruženje već godinama razvija solidarnost, aktivizam i volonterizam u Čajetini, pre svega kada su u pitanju deca i mladi. Kroz projekte koje realizuje, Zlatiborski krug na jedan sistematski i inkluzivan način unapređuje kvalitet života dece sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica.

Zlatiborski krug, kroz projekat „Partnerstvo u zajednici – rešenje krize“ koji sprovodi već godinu dana u saradnji sa opštinom Čajetina, okuplja sve lokalne institucije i organizacije i sve ljude dobre volje, koji žele da učestvuju u obezbeđivanju podrške osobama sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama, naročito u vreme kriza i vanrednih okolnosti.

Projekat se realizuje uz podršku Vlade Republike Srbije i Evropske unije u okviru programa EU PRO Plus.

Celo saopštenje možete preuzeti na sledećem linku.