Članice MODS-a Vesti

CPD: Održane radionice o pravima deteta i mentalnom zdravlju sa decom iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine

U novembru mesecu Centar za prava deteta je održao 2 radionice koje su se bavile temom prepoznavanja rizika oko nas, ranjivosti i načinima prevencije sa decom iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine u Beogradu.

Obe radionice su se fokusirale na emocionalnu podršku i osnaživanje učesnika, pružajući im alate za suočavanje sa stidom, strahom i teškim emocionalnim iskustvima. Kroz različite aktivnosti poput igara, crtanja i vežbi aktivnog slušanja, deca su imala priliku da istraže svoje unutrašnje svetove, razmenjuju iskustva i nauče kako da se nose sa svojim osećanjima.

Prva radionica je pružila prostor deci da izraze svoje strahove i iskustva u sigurnom okruženju. Kroz igre, mapiranje rizika i razmenu strategija za prevazilaženje strahova, učesnici su stvorili mapu sigurnih mesta i mreža podrške kako bi se osećali sigurnije i pripremljenije za potencijalno izazovne situacije.

Druga radionica se fokusirala na razumevanje i suočavanje sa stidom. Kroz analizu unutrašnjih i spoljašnjih poruka stida, vežbe nenasilne komunikacije i tehnike opuštanja, deca su stekla veštine za razlikovanje svojih misli od tuđih ocena, kao i za upravljanje teškim osećanjima poput besa i zbunjenosti koji mogu proisteći iz stida. Obe radionice su omogućile deci da se osećaju podržano i razumevano dok su sticala veštine koje će im pomoći u suočavanju sa izazovima u sopstvenim emocijama i interakcijama sa okolinom. Ove radionice su pružile prostor za izražavanje, učenje i jačanje emocionalne inteligencije kod učesnika.  Radionice su vodile članice Kluba DX Anastastije Mirković i Olga Dević uz superviziju psihološkinje Tamare Tomašević. Radionice su sprovedene u okviru projekta „

Podrška dobrobiti dece i mladih i obrazovanje o pravima deteta“, koji sprovodi Centar za prava deteta i koji je finansijski podržan od strane International Women’s Club -IWC.