Članice MODS-a Vesti

APEL

Povodom lažnih vesti, kršenja Кodeksa novinara i grubog kršenja prava deteta u slučaju otmice devojčice M. К, koja se nastavljaju i dva dana nakon pronalaska devojčice, Prijatelji dece Srbije obraćaju se svim novinskim kućama, urednicima i novinarima da pokažu profesionalnu odgovornost i ljudsku solidarnost u ovom teškom slučaju. Pridružujemo se apelima profesionalnih udruženja i ostalih regulatornih i nadležnih institucija.

Podsećamo vas da su u ovoj godini Prijatelji dece Srbije objavili Pravilnik protiv zloupotrebe dece u medijske svrhe, i analizom preko 200 objavljenih tekstova o slučaju kidnapovanja devojčice – utvrdili smo da su upravo kuće koje nisu potpisale memorandum o razumevanju ovog Pravilnika najgrublje kršila privatnost, dostojanstvo i integritet – prvo otete devojčice, a onda i cele njene porodice.

Gomila lažnih vesti i spekulacija u vreme potrage za devojčicom, a zatim iznošenje medicinskih podataka, navodnih detalja njenih izjava, kao i fotografija žrtve iz sanitetskog vozila nakon njenog pronalaska, nisu ništa drugo do senzacionalistička glad za tiražem, a sa pravnog i moralnog aspekta – grubo su kršenje prava deteta žrtve, koja će do kraja života sem sa traumom samog događaja, živeti i sa ovim gnusnim „tragom“ o ličnom stradanju.

Ovo je, takođe, još jedan slučaj u kome se jasno vidi da sankcije za ovakvo ponašanje medija moraju biti mnogo oštrije.