Članice MODS-a

Prijavi medijsku i političku zloupotrebu dece

Prijatelji dece Srbije (PDS) obaveštavaju sve građane da je počeo sa radom sajt decaimediji.com, na kome se mogu informisati o problemu zloupotrebe i prijaviti medijsku i političku zloupotrebu dece.

Iz PDS-a skreću pažnju na pogoršan položaj dece u medijima, kao i sve češću zloupotrebu u političke svrhe. Ogovornost svih nas je da to promenimo.

Pojedini mediji u Srbiji svakodnevno i evidentno krše dečja prava kao i postojeće propise. Neadekvatno izveštavaju o deci, koriste ih u ekonomskoj propagandi, a uz to emituju i štampaju potpuno neprimerene sadržaje (govor mržnje, pornografiju, šund…), dostupne deci svuda i u svako vreme. Otkrivaju dečji identitet, ugrožavaju dostojanstvo, privatnost, a često i bezbednost. Ponekad to čine uz saglasnost roditelja/staratelja, zloupotrebljavajući njihovu neinformisanost i lakovernost.

Većina političara i političkih organizacija uključuju decu u političke kampanje i skupove, znajući da na taj način stiču naklonost biračkog tela. Deca ne treba da budu ukras političkih mitinga, sastanaka funkcionera, predizbornih kampanja…

Deca nisu tu da bi podizala tiraž i rejting. Mediji i politički akteri NE SMEJU da  zloupotrebljavaju decu.

Pozivamo sve zainteresovane organizacije da podele vest na svojim društvenim mrežama, kao i da se obrate Prijateljima dece Srbije ukoliko imaju mogućnost da na svojim internet stranicama postave baner ka platformi decaimediji.com.